18. april 2024 17:37

Vladimir Pejić: Vlast izašla u susret opoziciji i pokazala dobru volju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vladimir Pejić: Vlast izašla u susret opoziciji i pokazala dobru volju

Foto: Tanjug TV

BEOGRAD - Direktor agencije za istraživanje javnog mnjenja "Faktor plus", Vladimir Pejić ocenio je danas da je odlukom o održavanju i lokalnih i beogradskih izbora 2. juna vlast izašla u susret opoziciji i time pokazala dobru volju, ali da ne očekuje da će opozicioni političari imati jedinstven stav o izlasku na izbore.

On je za Tanjug rekao i da je očekivao da vlast prihvati prvobitni zahtev opozicije za objedinjavanje izbora 2. juna i da dođe do određenih usvajanja preporuka ODHIR-a.

Za Pejića takav postupak sa stanovišta vlasti ima smisla.

"Sa jedne strane vlast je izašla u susret opoziciji i time je pokazala dobru volju, a sa druge strane opoziciji je ostavljeno relativno malo dana za kampanju", kaže Pejić.

Međutim, on pojašnjava da je kratka kampanja od svega 17 dana u susednoj Hrvatskoj pokazala da je to bilo sasvim dovoljno vremena i dodaje da se i sad previše priča o politici u medijima.

On objašnjava da opozicija, sa druge strane, ovakav rasplet situacije može da doživi kao jednu malu pobedu i da će im kraći rok za izborne aktivnosti biti dobar sa finansijske strane.

Na pitanje kako će opozicija reagovati na potez predsednice Skupštine Ane Brnabić, Pejić veruje da opozicioni političari neće nastupiti jedinstveno, da će deo njih učestovati na izborima, dok će drugi ići u bojkot.

"Za opoziciju nije dobro da bude nejedinstvena. Dosta konfuzije je već uneto među opoziciono biračko telo i sa te strane očekujem dodatnu konfuziju ukoliko ne zauzmu jedinstven stav", kaže Pejić.

On dodaje da je apsurdno što će veći teret dokazivanja među opozicijom pasti na one stranke koje smatraju da treba izaći na izbore, iako i one nisu u potpunosti zadovoljne onim što je dogovoreno.

Kada je u pitanju rejting stranaka, Pejić kaže da u apsolutnim brojevima koalicija oko Srpske napredne stranke ima veću podršku među biračima nego 17. decembra.

"S obzirom na to da je došlo do pasivizacije određenog dela opozicionih birača, prednost SNS-a je ubedljivija u procentima. Kako sad stoje stvari, oni bi odneli pobedu u prestonici", rekao je Pejić.

On je dodao da ostaje da se vidi kako će birači reagovati ukoliko kompletna opozicija izađe na izbore.

"To u velikoj meri određuje kakvi će rezultati biti, ne kažem da je to dovoljno da bi se ostvarila pobeda opozicije, ali sigurno bi značajno poboljšali rezultat", smatra Pejić.

On je zaključio da je dobro što ima pomaka u pregovorima vlasti i opozicije, a da od reakcija na ponudu predsednice Skupštine zavisi da li će politička retorika ići ka mirnijem tonu.