18. april 2024 19:38

Milica Đurđevič Stamenkovski: Kakvi bismo bili Srbi da nismo uz Srpsku kada joj je najteže

Izvor: TANJUG

podeli vest

Milica Đurđevič Stamenkovski: Kakvi bismo bili Srbi da nismo uz Srpsku kada joj je najteže

Foto: TANJUG/TANJUG VIDEO

BANJALUKA - Predsednica Srpske stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski izjavila je večeras u Banjaluci na mitingu "Srpska te zove" da je većinska Srbija uz sprski narod Republike Srpske - Srbija koja zna koliku cenu su njeni građani platili za svoju slobodu.

Naglasila je da su se Srbi iz svih krajeva Srbije i Republike Srpske okupili na mitingu da pošalju poruku sabornosti, sloge i jedinstva i naglasila da je Republika Srpska ime na koje se ustaje od Subotice do mora, od Negotina do Knina, od Skoplja do Banjaluke.

"Tako je bilo, tako će ostati", rekla je i naglasila da iza zloglasne rezolucije o Srebrenici u UN stoji Nemačka koja, kako je naglasila, u nasleđu ima najteže i najsvirepije oblike i elemente genocida u 20. veku. Dodala je da je tu i Velika Britanija, koja se u prošlosti obračunavala sa čitavim civilizacijama, sa kulturama i narodima.

"Ova najavljena rezolucija inicirana od strane onih koji umesto da se zagledaju u svoju prošlost, da preispitaju svoju istoriju, oni su odlučili da kopaju po našoj prošlosti", rekla je ona i dodala da sve to ne rade slučajno, već da žele da potkopaju temelje RS, sve naše najznačajnije vrednosti iz prošlosti - mir i suživot i potrebu da budemo svoji na svome.

"Oni hoće da srpski narod dehumanizuju, da iskompromituju RS, da na Srbiju svale novi teret starih podela, da je po tim teretom obore i potčine", rekla je ona.

Naglasila je da zato predlaže i rukovodstvu Srbije i RS da sa skupa usvoji zaključke da RS nije rezultat genocida, nego odbrane od genocida, nije akt napada, nego čin odbrane našeg naroda.

"RS nije plen rata, ona je plod mira. Nisu je stvorili tuđinci i doseljenici, nego autohtoni narod koji je čuvao svoju slobodu i svoju državnost. RS je odgovor i na genocid u Jasenovcu, u Prebilovcima, u Garavicama ... i nikada nije bila osveta i odmazda, ona je zaštita i ona je odbrana od zločina i etničkog čišćenja", kazala je ona.

Dodala je da rezolucijom ne postoji namera da se izvrši samo revizija istorije već da se ispiše nova istorija. Oni ne žele da izvrše ni reviziju Dejtona, oni žele da ga u potpunosti izbrišu i ponište.

Podsetila je da su na toj zemlji ponikli neki od najvećih umova srpskog naroda od Petra Kočića, Alekse Šantića, Ive Andrića, Jovana Dučića do Meše Selimovića čiji, kako je rekla, primer najbolje svedoči o tome kakav je bio duh srpskog naroda na ovom prostoru.

"U trenucima kada su srpski narod odvodili pred streljačke strojeve, u godinama kada su jame punili srpskim kostima, kada su želeli da prognaju sve koji nose srpsko ime i prezime, Meša se našao u Zagrebu i odbio je sve privilegije ustaškog režima, otišao za Srbiju i rekao - kakav bih bio Srbin kada ne bih bio uz Srbiju kada joj je najteže", navela je ona i poručila "kakvi bismo mi bili Srbi da nismo uz RS kada joj je najteže".