9. maj 2024 21:25

Vučić: EU je strateško opredeljenje Srbije koje se neće menjati

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vučić: EU je strateško opredeljenje Srbije koje se neće menjati

Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je članstvo u Evropskoj uniji strateška i stalna pozicija Srbije koja se neće menjati u skladu sa dnevnom politikom.

Govoreći na svečanom prijemu povodom proslave Dana Evrope, koju je u Botaničkoj bašti organizovao šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuel Žiofre, Vučić je rekao da je to nekada manje, a nekada više popularno, ali da se neće menjati.

"Verujem da i mi možemo da doprinesemo, bar u nekim stvarima, onome što je dobro za Evropu. Da, mislimo da pripadamo Evropi, mislimo da je Evropa naša kuća i Srbija će biti na Evropskom putu, bilo to popularno ili ne. Nekada je manje, nekada je više popularno, ali je to naša strateška i stalna pozicija koja se neće menjati u skladu sa dnevnom politikom", poručio je Vučić.

Dodao je da se, u skladu sa tom porukom, nada da ćemo imati i više dobrih poruka iz Brisela u narednom periodu, pre svega što se tiče otvaranja daljih klastera, daljeg napredovanja Srbije na Evropskom putu.

Svečanost povodom Dana Evrope, prisustvuju Aleksandar Vučić i Emanuele Žiofre

Svečani prijem povodom Dana Evrope, dana koji slavi mir i jedinstvo u Evropi, održan je u Beogradu, a skupu koji je organizovao šef delegaicije EU Emanuele Žiofre prisustvovale su brojne zvanice među kojima i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Svečani prijem počeo je intoniranjem himni Srbije i Evrope, posle čega će se okupljenima obratiti ambasador Žiofre i predsednik Vučić.

Na prijemu u Botaničkoj bašti su i premijer Miloš Vučević, predsednica parlamenta Ana Brnabić, ministri Goran Vesić, Ivica Dačić, Tanja Miščević, Marko Đurić, Maja Popović, članovi vlade, poslanici, kao i predstavnici diplomatskog kora među kojima su i ambasadori Italije, Francuske, Egipta, SAD kao i predstavnici institucija, verskih zajednica i opozicije.

Dan Evrope obeležava se u znak sećanja na godišnjicu Šumanove deklaracije koja je iznela njegovu ideju o novom obliku političke saradnje u Evropi, koja bi rat među evropskim nacijama učinila nezamislivim.

Šumanov predlog se smatra začetkom onoga što je sada Evropska unija.

Povodom Dana Evrope, Žiofre pozvao Srbiju da se pridruži evropskoj porodici

Šef delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre izjavio je na svečanosti povodom Dana Evrope, dana koji slavi mir i jedinstvo, da je EU potpuno posvećena podršci Srbiji i njenim građanima da se pridruže velikoj evropskoj porodici kojoj s pravom pripadaju.

"Evropa je naša kuća, kuća otvorena da prigrli nove zemlje. Prošlog oktobra u Granadi lideri EU su ponovo potvrdili da proširenje predstavlja geostrateško ulaganje u mir, sigurnost, stabilnost i prosperitet i traženo je od EU da bude spremna da primi nove članice", podsetio je Žiofre na prijemu u Botaničkoj bašti kojem je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Naglašavajući da je EU potpuno posvećena podršci Srbiji i njenim građanima u procesu pristupanja, Žiofre je podsetio da sve to, uz stalne napore da se zemlja reformiše, zahteva i političku volju za sprovođenjem reformi i hrabrost da se sva teška pitanja reše.

Dodao je da se u kontekstu pridruživanja Srbije EU raduje saradnji sa novom vladom, koja uključuje i aktuelne reformske agende.