23. maj 2024 17:11

Namibija će biti uzdržana prilikom glasanja o rezoluciji o Srebrenici

Izvor: TANJUG

podeli vest

Namibija će biti uzdržana prilikom glasanja o rezoluciji o Srebrenici

Foto: UN video

NJUJORK - Predstavnik Namibije u Generalnoj skupštini UN izjavio je danas da će ta zemlja biti uzdržana prilikom glasanja o rezoluciji o Srebrenici.

Na sednici Generalne skupštine UN, predstavnik Namibije je istakao da "svaki genocid utiče na čovečanstvo" i da je to dovoljan razlog da 9. decembar nastavi da se obeležava kao Međunarodni dan genocida, kako je to u UN dogovoreno 2015.

"Mi živimo u svetu gde postoji selektivna amnezija koja se brzo širi, da je genocid samo ono što mi pojedinačno odlučimo da je genocid, bez obzira na to šta govore Međunarodni statut i na to šta genocid jeste", rekao je predstavnik Namibije.

On je ocenio da je "ono što se desilo u Srebrenici bio genocid", ali da je genocid i ono što se desilo u Ruandi, kao i ono što se desilo u Nemačkoj sa Holokaustom.

"Ono što se dešava u Gazi danas, jeste genocid. Ono što se desilo u mojoj zemlji, Namibiji, između 1904. i 1908. bio je genocid. Bio je genocid i jeste priznat kao prvi genocid 20. veka. Mnogi su genocidi koji se danas odvijaju širom sveta. Dešavaju se zločini najgore vrste protiv čovečnosti i oni leže na našoj kolektivnoj savesti. Namibija će biti uzdržana zato što mi želimo da sveobuhvatno i iskreno razgovaramo o genocidu", rekao je predstavnik Namibije.

On je rekao da je ta zemlja uzela u obzir nekoliko bitnih političkih i pravnih faktora prilikom razmatranja rezolucije o Srebrenici.

"Mi podržavam mir i priznajemo koliko je važno da se izgradi pomirenje na način da podele iz prošlosti nestanu. Predlog da se obeleže dan genocida u Srebrenici dešava se tokom konsolidativnog procesa koji je izuzetno složen, a takvi procesi za nas koji smo autsideri ne mogu potpuno da budu jasni. Nije namera Namibije da se meša u unutrašnja pitanja ovih strana, ali postoji uverenje, snažno uverenje u Namibiji da inkluzivnost širi harmoniju, dok ekskluzivnost dovodi do konflikta", poručio je predstavnik Namibije.