23. maj 2024 17:24

Angola će biti uzdržana po pitanju rezolucije o Srebrenici

Izvor: TANJUG

podeli vest

Angola će biti uzdržana po pitanju rezolucije o Srebrenici

Foto: UN video

NJUJORK - Angola će biti uzdržana prilikom glasanja o rezoluciji o Srebrenici na sednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, poručio je predstavnik te zemlje.

"Angola priznaje da ono što se desilo u Srebrenici 11. jula 1995. jeste bilo izuzetno ozbiljan zločin genocida kao što je to priznao Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju. Međutim, Angola čvrsto veruje da će mir, pomirenje i jedinstvo morati da budu zaštićeni po svaku cenu", rekao je on.

Kako je dodao, posle 30 godina ne može da se ignoriše kontinuirani napredak u nivou pomirenja i saradnje među tri različite zajednice u BiH i one zajedno grade društvo koje je voljno da oprosti i da nastavi napredak i izgradnju svetlije budućnosti za svoje stanovništvo.

"Mi smatramo da proces pomirenja na regionu Balkana jeste i dalje veoma krhak i smatramo da bi ova inicijativa mogla da naudi regionu i da produbi tenzije i da podriva delikatni proces nacionalnog jedinstva i pomirenja u zemljama", rekao je on.

Istakao je da Angola ima i neke zabrinutosti u vezi sa procesom, a to se odnosi na transparentnost i inkluzivnost.

"Mi bismo više voljeli da imamo rezoluciju koja se bavi pozitivnim razvojima i uzajmim pomirenjem i da govori o lekcijama koje treba naučiti i da podstiče ubrzanje procesa pomirenja i saradnje da promoviše stabilnost i održivi razvoj u region", rekao je predstavnik Angole.