24. maj 2024 14:06

Dejan Miletić: Diplomatskom kontraofanzivom Srbija uspela da neutrališe i Savet Evrope i rezoluciju o Srebrenici

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dejan Miletić: Diplomatskom kontraofanzivom Srbija uspela da neutrališe i Savet Evrope i rezoluciju o Srebrenici

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD  - Direktor Centra za proučavanje globalizacije Dejan Miletić izjavio je danas, govoreći o usvajanju rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN, da iako su na jednoj strani najjače i najbogatije zemlje vršile pritisak na srpski narod i Srbiju, Srbija je diplomatskom kontraofanzivom uspela da neutrališe i članstvo Prištine u Savetu Evrope i rezoluciju o Srebrenici koja je na sraman način podelila svet.

Kako je naveo za Tanjug, to što se juče desilo nije samo pirova pobeda Nemačke već je to i moralna i faktička pobeda Srbije i svih onih koji žele da očuvaju međunarodni poredak, slobodu i prava malih država i malih naroda.

"Teški su i složeni dani za Srbiju u proteklom periodu, međutim pokazalo se da kada se mobilišemo, kada delujemo jedinstveno imamo izuzetno rezultate", poručio je Miletić.

Iako je pozicija Srbije u UN bila vrlo složena jer je morala da brani poziciju koja nije popularno, odnosno da negira jedan nivp zločina koji su se desili i koje je priznala, Miletić kaže da je Srbija čistom, pravdoljubivom pozicijom i čvrstom i odlučnom borbom ukazala da će se ovom rezolucijom dalje vršiti podele, udaljavati naro, komplikovati bezbednosna situacija u regionu, ali i da to predstavlja devavaciju genocida kao pojma zločinačko izvršenja.

"Sve to može da dovede do jedne bujice rezolucija koje same po sebi će negirati jedna drugu jer teško da možete da nađete državu u Evropi, a verujem i šire koja nema mnogo veće genocide. Onda ispada da smo svi genocidni i da je Evropa na genocidu nastala i da svo to bogatsvo Evrope je u stvari genocidno", istakao je on.

Miletić dodaje da je to je katastrofalna odluka Nemačke koja, smatra on, nije usmerena samo protiv Srbije, već i ka Jevrejima i Izraelu zbog složene situacije u Gazi, kako bi prebacili točak istorije, sprali svoje zločine i na taj način izvršili određenu reviziju istorije.

Komentarišući izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je rekao da je on mu mnogo stvari neće oprostiti, da je ovo bio ekser u sanduku i da iako su oni uradili sve da nas ponize, mi smo se vinuli u nebesa, Miletić je ocenio da to nije kraj političke karijere Vučića, već početak jedne globalne karijere liderstva u borbi za slobodu, integritet malih država i naroda.

Dodaje da je govor predsednika Vučića u UN bio vrlo precizan, otvoren, jasan i da je pokazao da se ne radi ni o kakvim lažnim tezama, već o istini koja negira lažima kojima se tereti srpski narod i srpska država.

"Možda ne u prvi mah srpska država, ali sve ono što je urađeno ovom rezolucijom je targetirano da ne bi dalje jačala Srbija, da srpski narod ne bi mogao lako da se ujedini. Mislim da su postigli kontra efekat, da smo pokazali svojom primerenošću, odlučnošću, hrabrošću da nemamo nameru ničiji jaram da trpimo, ni danas ni ubuduće", naveo je on.

Govoreći o dešavanjima u Bosni i Hercegovini nakon usvajanje rezolucije, kao i zahtevu Vlade Republike Srpske o mirnom razlazu, Miletić je rekao da je rezolucija podstakla ono što su Srbi u BiH već dugo nagoveštavali, da teško da mogu da imaju suživot sa nekim ko ih negira, ko njihova prava i Dejton ne uvažava.

"Ne samo da je Dejton ugrožen, ovde su još dublje ugrožena ljudska prava srpskog naroda. Neće Srbi nikada prihvatiti rezoluciju o genocidu u Srebrenici, to treba svima da bude jasno. Ovim je praktično otpočeo jedan proces razruživanja, da li će biti mira ili neće to će vreme pokazati. Ne očekujem da će se ništa desiti u danu, ali je jasno da sa ovim načinom rada i razmiščjanja na nivou BiH Srbi nemaju šta da traže u toj zajednici", poručio je on.