26. maj 2024 13:38

Kancelarija za KiM: Postavljena ručna bomba u dvorište srpske porodice, novi pritisak na Srbe

Izvor: TANJUG

podeli vest

Kancelarija za KiM: Postavljena ručna bomba u dvorište srpske porodice, novi pritisak na Srbe

Foto: Tanjug

BEOGRAD  - Porodici Ivice Đuzića iz sela Mogila kod Vitine postavljena je ručna bomba u dvorište kuće i samo pukom srećom nije došlo do težih posledica, saopštila je danas Kancelarija za Kosovo i Metohiju, ističući da je reč o novom zastrašivanju i pritisku na Srbe.

Kako se navodi u saopštenju, porodica Đuzić se već duže vreme nalazi na meti lokalnih Albanaca, a Ivičinog sina Bobana Đuzića početkom prošle godine je napala i ubola nožem grupa albanskih mladića.

Ističe se da Đuzići, uprkos tome i dalje odolevaju svim napadima i "istrajni su da ostanu svoj na svome".

Iz Kancelarije poručuju da je reč o novom zastrašivanju i pritisku na Srbe da napuste svoj kućni prag, kako bi se ostvario san tvorca svog progona srpskog naroda, premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da etnički očisti prostor KiM.

"Beograd insistira na zaštiti srpskog naroda i traži od institucija koje imaju mandat da obezbede bezbedan život Srba na Kosmetu, da povećaju pozornost na terenu i da nadležni organi procesuiraju odgovorne za etnički motivisane napade na Srbe", naglašava se u saopštenju.

Iz Kancelarije ukazuju na to da je srpski narod na KiM u istoriji preživeo i teža iskušenja od "instruisanih provokacija Aljbina Kurtija" i da će "opstati na svojim vekovnim ognjištima i nakon njegovog zuluma i terora".