26. maj 2024 14:56

Miloš Vučević: Poštujemo nezavisnost pravosudnog sistema, ali ste odgovorni pred građanima

Izvor: TANJUG

podeli vest

Miloš Vučević: Poštujemo nezavisnost pravosudnog sistema, ali ste odgovorni pred građanima

Foto: TANJUG/Vlada Republike Srbije/ Slobodan Miljević

NIŠ  - Premijer Miloš Vučević prisustvovao je otvaranju rekonstruisanog i adaptiranog objekta bivše kasarne "Filip Kljajić", čija je vrednost 7,5 miliona evra, a u renoviranoj zgradi ubuduće će raditi Više javno tužilaštvo, Prekršajni, Privredni, Upravni i Viši sud u Nišu.

Otvaranju rekonstruisanog objekta u Nišu prisustvovala je i ministarka pravde Maja Popović.

Vučević je poručio da je Srbija izašla iz perioda kada je slabila, kada je vojska napuštala svoje objekte koji su posle postali devastirani, dodajući da se danas ulaže i da se stvaraju bolji uslovi u svim segemntima, uključujući pravosuđe.

"U mnogo sudova sam bio kao advokat, tako da mogu da svedočim iz prvog lica, ali ovakvu zgradu zaista nigde nisam video i ovo je nešto što je simbol snaženja i države i jednog grada", rekao je Vučević.

Premijer je dodao da otvaranje objekta nije samo pitanje boljih uslova za rad sudija, tužilaca, zamenika tužilaca i svih onih koji su deo pravosudnog sistema, već da je važno i da građani Niša u pravim uslovima dođu do prava i pravde.

Kako je naveo, u godinama kada je bio aktivan u advokatskom esnafu, bio je u sudnicama koje su bile neuslovne, a danas se u ovoj sudnici, u kojoj postoji katedra za sudiju, kada se vide pozicije i tužilačke i branilačke strane, mesto za javnost, pokazuje odraz snage države.

"Građani kada uđu u takav ambijent, imaju osećaj da su došli na mesto gde će dobiti pravo i pravdu. Grad Niš, kao centar juga i jugoistoka Srbije mora da ima ovakav objekat jer ovo je znak da je država ovde prisutna i da je Niš centar države za ovaj deo Srbije", rekao je Vučević.

Primetio je da ovaj objekat prikazuje da Srbija nije država od pre "dva dana" već da ima državnost od više vekova, a država koja postoji toliko dugo mora, kako je istakao premijer, da se sudi po pravu i pravdi.

"Nije lako biti deo pravosudnog sistema, građani su tu verovatno najnestrpljiviji. Nekada objektivno, nekada manje objektivno, ali baš zato nam je potrebno da pravosuđe dalje jača. Naravno, poštujemo vašu nezavisnost i samostalnost, ali pored toga što ste nezavisni i samostalni, odgovorni ste pred građanima, odgovornosti ste pred pravom, odgovorni ste pred Ustavom i zakonima ove države", poručio je Vučević.

On je naveo da to mora da važi za sve, a poručio je i ministarstvu pravde da želi da se nastavi sa rešavanjem ovakvih problema, koji, kako kaže, nisu samo tehničke prirode već su od suštinskog značaja.

"Čestitam pre svega vama zaposlenima u svim sudovima i tužilaštvima koji će biti ovde, a verujem da će Nišlije i ljudi koji će dolaziti ovde doći do prava i do pravde", rekao je Vučević.

Popović je navela da vrednost rekonstrukcije i adaptacije bivše kasarne "Filip Kljajić" iznosi 7,5 miliona evra i da je taj iznos izdvojen iz budžeta Srbije.

"Ovaj projekat je rezultat odgovorne ekonomske politike koju vodi vlada Srbije i predsednik Aleksandar Vučić, kao i želje da se poboljšaju uslovi rada za sve zaposlene u pravosudnim organima", rekla je ona.

Popović je nevela da je objekat rekonstruisan u dve faze i da su u prvoj fazi, koja je završena 2021. godine, rekonstruisanu zgradu dobili Više javno tužilaštvo i prekršajni sud, a da će privredni i viši sud u Nišu, kao i odeljenje upravnog suda u Nišu sada početi da rade u kompletno rekonstruisanom prostoru.

Istakla je da objekat raspolaže sa 13 sudnica koje su opremljene najmodernijim nameštajem, kao i audio i video opremom.

"U ovoj zgradi postoji poseban prostor za zaštićene svedoke, a sve u skladu sa bezbednosnim protokolima. Pored modernih sudnica, u zgradi se nalazi još i 51 kabinet za sudije i javne tužioce. Takođe, najmodernijom opremom opremljene su i pisarnice, uprava i prateće službe svih organa", rekla je ona.

Popović je ukazala da je taj objekat, površine 8.000 metara kvadratnih, još jedan u nizu infrastrukturnih projekata, kojima se jačaju smeštajni kapaciteti pravosudnih organa.

"On će obezbediti bolje uslove za rad zaposlenih u sudovima i javnim tužilaštvima grada Niša, ali će i našim građanima omogućiti brži i lakši pristup pravdi", navela je Popović.

Podsetila je da je tokom ovog meseca, pored zgrade pravosudnih organa u Ubu, otvorena i nova zgrada u Novom Sadu, u kojoj su smeštena krivična odeljenja Osnovnog i Višeg suda, kao i Osnovno i Više javno tužilaštvo tog grada.

"Iskoristiću ovu priliku da pomenem da sam kamen temeljac zgrade uprave u Novom Sadu položila zajedno sa ovde prisutnim premijerom (Milošem) Vučevićem. Tako da je jako lepo videti plodove našeg zajedničkog rada", rekla je ona.

Ministarka je navela da je planirano da se u tri naredne godine prošire smeštajni kapaciteti rekonstrukcijom i izgradnjom objekata pravosudnih organa u Kruševcu, Smederevu, Senti, Kraljevu.

"Takođe i zgrade posebnih odeljenja Višeg suda u Beogradu i javnih tužilaštava posebne nadležnosti, zatim zgrade trećeg Osnovnog suda i trećeg Osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, kao i privremenog suda u Somboru", navela je ona.

Podsetila je da je resorno ministarstvo u cilju poboljšanja uslova za rad zaposlenih u pravosuđu obezbedilo 210 automobila u prethodnoj godini, i dodala da je za 2024. godinu planirana nabavka još 45 vozila.

"U prethodne tri godine obezbeđeno je više od 6.500 računarskih jedinica. Svakodnevno se radi na održavanju i razvoju softverskih rešenja u cilju unapređenja rada pravosudnih organa. Ministarstvo pravde ostaje posvećeno povećanju efikasnosti pravosuđa kroz jačanje normativnog okvira i dodatno poboljšanje svih uslova za rad svih zaposlenih u pravosuđu. Vlada Republike Srbije i Ministarstvo pravde posvećeno rade na jačanju vladavine prava i povećanju pravne sigurnosti u cilju ostvarenja uslova da svi građani Republike Srbije brže, lakše i jeftinije ostvare i zaštite svoja prava", rekla je Popović.