27. maj 2024 11:03

Marko Đurić: Neki zagovornici rezolucije o Srebrenici lažima pokušavaju da obmanu javnost

Izvor: TANJUG

podeli vest

Marko Đurić: Neki zagovornici rezolucije o Srebrenici lažima pokušavaju da obmanu javnost

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić izjavio je danas da pojedini zagovornici rezolucije o Srebrenici pokušavaju da obmanu međunarodnu političku javnost, a čak su pokušavali i da pridobiju pojedine zemlje navodeći lažnu priču da će Srbija i sama glasati za tu rezoluciju ili će se u najmanju ruku uzdržati.

"Istina je sasvim različita od toga. Mi smo išli i bukvalno kucali na vrata svake države članice UN, čak i kosponzora rezolucije i videli ste da smo na kraju imali situaciju da je bilo nekoliko kosponzora koji nisu glasali za rezoluciju, a to vam govori koliko je bio pritisak na pojedine zemlje da podrže nešto o čemu zapravo nisu znali bilo šta", rekao je on za televiziju Hepi.

Đurić je naglasio da je Srbija protiv rezolucije o Srebrenici organizovala diplomatsku akciju bez presedana koju je predvodio predsednik Aleksandar Vučić, a u kojoj su učestvovao čitav naš sistem.

"Mi smo imali i zastupnike na svakom kutku zemaljske kugle. Iz ovoga mi imamo jednu vrstu trajne koristi kao zemlja, koja se ne odnosi samo na sprečavanje ove neprijateljske rezolucije, već smo mi podigli profil Srbije u međunarodnoj zajednici i osvežili naše kontakte iz vremena nesvrstanih", rekao je Đurić.

Prema njegovim rečima, Srbija je osvežila i neka prijateljstva koja su možda bila zapostavljena u prethodnim godinama, ali i obnovila kontakte sa mnogim malim ostrvskim zemljama.

"Nama je svaka zemlja važna. Mi svaku zemlju tretiramo sa uvažavanjem, poštovanjem i respektom i stvaramo krug prijatelja Srbije koji je bukvalno dragocen za nas i za temu Srebrenice, temu Kosova i Metohije, ali i za ekonomske teme", istakao je Đurić.

Ukazao je da je to što je Srbija kada je reč o rezoluciji o Srebrenici uspela da 107 zemalja privuče na svoju stranu jasan signal onima koji bi pokušali da KiM "uguraju" UN da će se suočiti sa ozbiljnim i energičnim otporom.

"Nakon ovoga, što je objektivno apsolutni moralni bankrot predlagača Rezolucije o Srebrenici u Ujedinjenim nacijama, dva puta će sada svi razmisliti pre nego što krenu protiv Srbije sa nekim novim predlogom. Dakle, ova rezolucija, način koji je prošla i otpor koji smo pružili, apsolutno će služiti kao faktor odvraćanja za sve potencijalne druge napade", naglasio je Đurić.