17. januar 2023 21:56

Američki kongresmen: Zapad je otišao predaleko u ugađanju Srbiji

Izvor: TANJUG

podeli vest

Američki kongresmen: Zapad je otišao predaleko u ugađanju Srbiji

Foto: Shutterstock.com/lev radin, arhiva

PRIŠTINA - Američki kongresmen i kopredsedavajući albanskog kokusa Riči Tores pozvao je danas sve zemlje da priznaju nezavisnost tzv. Kosova, tvrdeći da je Zapad "otišao predaleko u ugađanju Srbiji".

Tores je za prištinski RTV 21 optužio Srbiju da je "produžena ruka Rusije", dok je za Prištinu rekao da je saveznik SAD i da zaslužuje podršku "u borbi sa Srbijom".

"Kosovo zaslužuje priznanje, zaslužuje podršku u borbi protiv Srbije, koja je ruski zastupnik, a mi moramo da podržimo kosovsku demokratiju. Zabrinut sam činjenicom da je Zapad otišao predaleko u ugađanju Srbiji“, rekao je Tores, prenosi Reporteri.

Tores, koji je boravio u poseti Prištini u novembru prošle godine, pozvao je "svaku zemlju na svetu, svaku zemlju u NATO-u i svaku zemlju u međunarodnoj zajednici da prizna demokratsko Kosovo", za koje tvrdi da je "jedna od najmoćnijih demokratija na svetu".

Tores, inače demokrata, poznat je kao albanski lobista u američkom Kongresu.

Albanci sa KiM nazivali su ga novim "najboljim prijateljem", dok je često kritikovao Srbiju.

On je ranije na Tviteru tražio pravdu za navodne ratne žrtve u sukobima s kraja 1990-ih na KiM, a bivšeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića nazvao je "najvećim ratnom zločincem 20 veka“.

Krajem novembra prošle godine posetio je Prištinu, odakle je poručio da je vreme, kako je rekao, da SAD preuzmu veću ulogu u razgovorima o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.

Tores je potpisnik tri pisma koja su upućivana najvišim zvaničnicima SAD, a u kojima je kritikovana Srbija i zahtevane su, kako je navedeno, "dodatne sankcije zbog uticaja političke situacije u Srbiji na region i Evropu".