27. maj 2024 15:02

SANU: Rezolucija Generalne skupštine UN ne doprinosi pomirenju na Balkanu

Izvor: TANJUG

podeli vest

SANU: Rezolucija Generalne skupštine UN ne doprinosi pomirenju na Balkanu

Foto: Shutterstock.com/Nikola Obradovic, ilustracija

BEOGRAD - Srpska akademija nauka i umetnosti smatra da upravo usvojena rezolucija Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, ne doprinosi rešavanju bilo kog postojećeg otvorenog pitanja, pa ni ostvarenjunjenog najvažnijeg proklamovanog cilja - pomirenju na Balkana.

U saopštenju Izvršnog odbora SANU se naglašava "zabrinutost zbog usložavanja situacije u regionu, kao i zbog višestruko negativnih posledica i novih tragičnih podela do kojih nepromišljeni politički potezi i jednostrane iniciative mogu da dovedu.

"SANU odlučno odbacije i najoštrije osuđuje sva, bilo eksplicitna ili implicitna, tumačenja rezolucije ili njenog instrumentalizovanja u smislu kolektivne odgovornosti srpskog naroda, Republike Srbie ili Republike Srpske za genocid. Akademija svesrdno podržava svako iskreno nastojanje da se u ovom delu sveta ostvari trajni mir i održi svima preko potrebna politička i ekonomska stabilnost. Mi, narodi regiona, na tome najviše sami treba da radimo i da međusobno blisko sarađujemo zarad bolje zajedničke budućnosti." piše u saopštenju.