27. maj 2024 15:57

Vasić: Nadam se da će Kurti svedočiti na suđenju Dragiši Milenkoviću

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vasić: Nadam se da će Kurti svedočiti na suđenju Dragiši Milenkoviću

Foto: Tanjug/video

PRIŠTINA - U Osnovnom sudu u Prištini danas je iznošenjem uvodnih reči tužilaštva i odbrane nastavljeno suđenje Dragiši Milenkoviću iz Kišnice kod Gračanice, optuženom za navodni ratni zločin protiv civilnog stanovništva na Kosovu i Metohiji tokom 1998. i 1999. godine, a jedan od njegovih advokata Dejan Vasić rekao je da se nada da će se premijer privremnih prištinskih institucija Aljbin Kurti odazvati pozivu da bude svedok u ovom slučaju.

Vasić je naglasio da je u prethodnim postupku pozvao premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, koji je bio pritvoren u vreme dok je Milenković radio kao čuvar zatvora u Prištini.

"U prethodnom istražnom postupku sud je odlučio da za to još nije vreme i da to nije hitno pitanje da bi on u prethodnom postupku bio saslušan. Mi smo danas dobili saglasnost tužilaštva. Sud će odlučiti o tome da li će taj svedok biti saslušan", rekao je Vasić.

Dodao je da bi Kurti bio jedan od kredibilnih svedoka.

"On je rekao da će doći u svojstvu u kojem ga sud pozove. Mi nismo njega pozvali da govori ništa osim istine šta se u to vreme dogodilo, a odnosi se konkretno na Dragišino delovanje i ponašanje u Okružnom zatvoru u Prištini u to vreme", rekao je Vasić.

Advokat Živojin Jokanović izjavio je da u ovom slučaju nema nikakvih elemenata navodnog ratnog zločina, uzimajući u obzir činjenicu da je Milenković radio kao zatvorski čuvar.

"Zatvorski čuvar, služba koju je obavljao naš klijent, ne može biti vezana za ratne događaje. On je civilno lice u službi ministarstva pravde i pravosudnog sistema, tada dominantnog" , kazao je Jokanović

Advokat Jovana Filipović je nakon današnjeg ročišta izjavila da je u ovom trenutku najbitnije da se njenom branjeniku ublaži mera pritvora.

"Ono što je svima nama bitno u ovom trenutku je da se Dragiši, ako postoji mogućnost, odredi neka druga mera koja će biti blaža jer apsolutno ne postoji bilo kakav uslov da se i dalje produži mera pritvora koja je na snazi. On je stanovnik Gračanice i apsolutno ne postoji nikakva opasnost od bekstva i da se on u buduće neće odazivati u postupku" , rekla je Filipović

Na prvom ročištu koje je održano početkom godine Milenković se izjasnio da nije kriv za prve dve tačke optužnice, a kao kriv za tačku 3 koja se odnosi na posedovanje oružja.

Tada je rekao da za posedovanje oružja ima dozvolu koju izdaju nadležne institucije Republike Srbije.

Milenkoviću se, prema optužnici, na teret stavlja da je u svojstvu čuvara učestvovao u navodnim ratnim zločinima protiv civilnog stanovništva u zatvorima u Lipljanu i Prištini tokom sukoba na Kosovu 1998. i 1999. godine.

Dragiša Milenković je uhapšen 21. juna 2023. godine u Kišnici, dok je optužnica protiv njega podignuta 26. decembra prošle godine.