18. januar 2023 19:39

Uz Rezoluciju Evropskog parlamenta podneti i amandmani: Optužbe na račun Srbije zbog stanja na severu KiM

Izvor: TANJUG

podeli vest

Uz Rezoluciju Evropskog parlamenta podneti i amandmani: Optužbe na račun Srbije zbog stanja na severu KiM

Foto: AP/Marjan Vucetic

STRAZBUR - U danas usvojenoj Rezoluciji Evropskog parlamenta o Sprovođenju spoljne i bezbednosne politike EU, politička grupa socijalista i demokrata je podnela i dva amandmana o Srbiji i KiM, koji su takođe usvojeni, a u kojima se, pored ostalog, Srbija optužuje da je odgovorna za nedavnu eskalaciju na severu KiM.

Autori amandmana su poslanici Tonino Picula, Tejs Ruten i Pedro Markues.

Amandman 113a “naglašava hitnu potrebu da se intenzivira proces dijaloga Prištine i Beograda koji vodi EU u cilju normalizacije bilateralnih odnosa na osnovu međusobnog priznavanja''

Takođe se, kako se navodi u dokumentu, ''osuđuje kontinuirani obrazac eskalacionih akcija Srbije i aktera koje sponzoriše Srbija, uključujući nelegitimne blokade, nasilne napade i pretnju vojnom akcijom, sa ciljem iznuđivanja ustupaka i podrivanja Republike Kosovo''.

U pomenutom amandmanu se podseća i na to da je, kako se navodi, ''nezavisnost Republike Kosovo nepovratna'' i ponavlja poziv za pet država članica EU koje to još nisu učinile da odmah priznaju nezavisnost pokrajine.

Amandman 100 se odnosi na proses proširenja i u njemu se ''pozdravlja činjenica da je ruska invazija na Ukrajinu podstakla EU da promeni prioritet u svojoj politici proširenja, ali da neophodnost unutrašnjih reformi EU pre prijema novih zemalja u EU ne bi trebalo da bude izgovor za usporavanje procesa pristupanja zasnovanog na zaslugama''.

Zatim se u istom amandmanu pozdravlja zahtev tzv. Kosovo za članstvo u EU i izražava zadovoljstvo što su Ukrajina, Moldavija i Bosna i Hercegovina dobile status kandidata za članstvo, a EU se poziva da dodeli isti status i Gruziji.

Autori amandmana smatraju da treba da se preispita sprovođenje procesa proširenja “kako bi se omogućila ubrzana integracija zemalja koje pokazuju stratešku orijentaciju ka EU i nepokolebljivu posvećenost reformama vezanim za EU, demokratskoj konsolidaciji i usklađivanju spoljne politike, uključujući njihovo postepeno uvođenje u specifične politike i inicijative Unije”.

Poslanik Tonino Picula već je u novembru podneo amandmane o Srbiji na izveštaj Evropskog parlamenta o proširenju.

U njemu se traži od Srbije da se usaglasi za spoljnom politikom Unije i da uvede sankcije protiv Rusije, a ukoliko sankcije ne budu uvedene Srbiji je zaprećeno da neće napredovati na evropskom putu.

Evropski parlament usvojio je ranije danas Rezoluciju o primeni zajedničke spoljne i bezbednosne politike EU (ZSBP), u kojoj se, u delu koji se odnosi na Srbiju, navodi da Beograd mora da se uskladi sa spoljnom politikom Unije.

Navodi se i da Evropski parlament "žali zbog kontinuirano niskog stepena usklađenosti Srbije" sa ZSBP i ponavlja da bi "nova pregovaračka poglavlja trebalo da budu otvorena tek kada Srbija ojača svoju predanost reformama u područjima demokratije i vladavine prava i pokaže da je u potpunosti usklađena sa spoljnom politikom EU".

Rezolucija, čiji je autor predsednik Komiteta za spoljne poslove EP, Nemac David Mekalister, usvojena je sa 407 glasova "za", 92 glasova "protiv" i 142 uzdržanih, a u toku glasanja veliki broj amandmana bio je odbijen.

Rezolucije Evropskog parlamenta nisu pravno obavezujuće ni za zemlje članice, ni za ostale evropske institucije.