23. januar 2023 17:47

Nemački sindikat navodi da Ford planira da ukine do 3.200 radnih mesta u Evropi

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nemački sindikat navodi da Ford planira da ukine do 3.200 radnih mesta u Evropi

Foto: Shutterstock.com/D K Grove, ilustracija

DETROIT - Ford planira da otpusti do 3.200 radnika širom Evrope, kao i da premesti deo posla na razvoju proizvoda u Sjedinjene Američke Države, saopštio je danas nemački sindikat IG Metal.

Ford želi da ukine 2.500 radnih mesta u razvoju proizvoda i još 700 na administrativnim pozicijama, a najviše su pogođeni nemački pogoni, preneo je Rojters.

Navodi se da su radnici američkog proizvođača automobila u Kelnu, koji tamo zapošljava oko 14.000 ljudi, uključujući 3.800 radnika u razvojnom centru u naselju Merkenič, obavešteni na današnjim sastancima o planovima.

Kompanija Ford odbila je da komentariše ove najave, podsećajući na izjavu od petka u kojoj je rečeno da prelazak na proizvodnju električnih vozila zahteva strukturne promene, i uzdržala se od iznošenja detalja planova dok ne budu završeni u potpunosti.

Američki proizvođač automobila prošle godine najavio je ulaganje od dve milijarde dolara u proširenje proizvodnje u domenu izrade električnog modela za masovno tržište, koji bi bio napravljen u fabrici u Kelnu, gde se trenutno proizvode Ford Fiesta, kao i motori i menjači.

Ford planira veliku kampanju izrade električnih vozila u Evropi, a u sklopu toga sedam novih modela, mesto za montažu baterija u Nemačkoj i zajedničko preduzeće za proizvodnju nikl ćelija u Turskoj.

Kompanija je u junu prošle godine upozorila na skorašnja značajna smanjenja radnih mesta u fabrici u Španiji i fabrici u Nemačkoj, jer prelazak na proizvodnju električnih vozila znači da će biti potrebno manje radnih sati za sklapanje automobila.

Ford u Evropi proizvodi, prodaje i servisira vozila na 50 tržišta, zapošljavajući oko 45.000 ljudi u sopstvenim pogonima, navodi se njegovoj veb stranici.

"Ako pregovori između radničkog saveta i menadžmenta u narednim nedeljama ne obezbede budućnost radnika, mi se nećemo uzdržavati od mera koje bi mogle ozbiljno da utiču na kompaniju ne samo u Nemačkoj, već i širom Evrope", saopštio je IG Metal.