27. januar 2023 10:43

Obeležena godišnjica oslobađanja Aušvica

Izvor: TANJUG

podeli vest

Obeležena godišnjica oslobađanja Aušvica

Foto: AP Photo/Michal Dyjuk

OSVJEĆIM - Preživeli iz logora Aušvic-Birkenau okupili su se danas kako bi obeležili 78. godišnjicu oslobođenja tog nacističkog logora.

Jedna od preživelih Stefanija Vernik, koja je rođena u Aušvicu u novembru 1944. godine, manje od tri meseca pre njegovog oslobođenja, izjavila je da je Aušvic "pakao na zemlji", prenosi AP.

Ona je pročitala apel narednim generacijama da budu na oprezu u vezi sa podmuklim ideologijama.

"Nema više fašizma, koji donosi smrt, genocid, zločine, klanje i gubitak ljudskog dostojanstva", rekla je ona.

Bogdan Bartnikovski, Poljak koji je imao 12 godina kada je prevezen u Aušvic, je bio među nekolicinom preživelih iz Aušvica koji su o svojim iskustvima pričali novinarima uoči komemoracije danas.

Rekao je da su prve slike izbeglica koje je u februaru prošle godine video na televiziji koje su bežale nakon početka rata u Ukrajini izazvale traumatična sećanja.

Nemački kancelar Olaf Šolc rekao je da se "stradanje nevino ubijenih Jevreja ne zaboravlja, kao i patnja preživelih."

"Podsećamo se na našu istorijsku odgovornost na Dan sećanja na holokaust, tako da naše 'Nikad više' traje u budućnosti", napisao je on na Tviteru.

U drugim delovima sveta danas su planirani događaji za obeležavanje Međunarodnog dana sećanja na holokaust, godišnje komemoracije ustanovljene rezolucijom UN 2005. godine.

Nekadašnji koncentracioni logor nalazi se u gradu Osvjećim na jugu Poljske, koji je tokom Drugog svetskog rata bio pod upravom nacističke Nemačke i Adolfa Hitlera i bio mesto za mučenje i ubijanje Jevreja, Poljaka, Roma, sovjetskih ratnih zarobljenika i drugih.

Tamo je ubijeno 1,1 milion ljudi pre nego što su ga sovjetske trupe oslobodile 27. januara 1945. godine.

Nijedan ruski zvaničnik nije pozvan na obeležavanje godišnice oslobođenja Aušvica.