7. februar 2023 07:18

Skoro 60 tužbi podneto protiv L'Oreala na Saveznom sudu u Čikagu zbog hemikalija u proizvodima

Izvor: TANJUG

podeli vest

Skoro 60 tužbi podneto protiv L'Oreala na Saveznom sudu u Čikagu zbog hemikalija u proizvodima

Foto: Shutterstock.com/Novikov Aleksey, ilustracija

ČIKAGO - Skoro 60 tužbi u kojima se tvrdi da proizvodi za omekšavaje kose koje prodaju američka podružnica L'Oreala L'Oreal USA Inc i druge kompanije izazivaju rak i druge zdravstvene probleme, biće združeno na Saveznom sudu u Čikagu.

Najmanje 57 tužbi je podneto federalnim sudovima širom SAD zbog proizvoda koji koriste hemikalije za trajno ispravljanje kose, navedeno je u sudskim spisima, preneo je Rojters.

U tužbama se navodi da su kompanije znale da njihovi proizvodi sadrže opasne hemikalije, ali su ih svejedno plasirale i prodavale.

U predmetima je označena američka podružnica L'Oreal USA i filijale indijskih kompanija Godrej SON Holdings Inc i Dabur International Ltd.

Predstavnici kompanija nisu odmah odgovorili na zahteve Rojtersa za komentar, navodi britanska agencija.

U saopštenju objavljenom na Internetu nakon podnošenja prvih tužbi, L'Oreal je naveo da je uveren u bezbednost njegovih proizvoda i da veruje da nedavne tužbe nemaju pravnu osnovu.

Tužbe su usledile nakon studije američkog Nacionalnog instituta za zdravlje u oktobru prošle godine, u kojoj je objavljeno da žene koje su koristile ove proizvode više puta godišnje imaju dvostruko veće šanse da dobiju rak materice.