9. februar 2023 20:16

Broj poginulih u zemljotresu u Turskoj i Siriji premašio 20.000

Izvor: TANJUG

podeli vest

Broj poginulih u zemljotresu u Turskoj i Siriji premašio 20.000

Foto: AP Photo/Khalil Hamra/Khalil Hamra

ANKARA/DAMASK - Broj poginulih u razornom zemljotresu koji je u ponedeljak pogodio Tursku i Siriju premašio je 20.000, saopštile su vlasti. Kako su precizirali, stradalo je najmanje 20.451 ljudi.

U Turskoj je poginulo najmanje 17.134 ljudi, a povređeno je 70.347 osoba, navela je turska agencija za upravljanje katastrofama i vanrednim situacijama. U Siriji je stradalo najmanje 3.317 ljudi, od kojih, kako navodi nevladina organizacija Beli šlemovi, 1.970 u oblastima pod kontrolom pobunjenika na severozapadu zemlje. Sirijski državni mediji preneli su da je u oblastima pod kontrolom vlade u Siriji poginulo 1.347 ljudi. Povređeno je 5.245 ljudi, od kojih 2.295 u oblastima pod kontrolom vlade, a 2.950 u oblastima koje drže pobunjenici u Siriji.

Dva snažna zemljotresa pogodila su jugoistok Turske i Siriju u ponedeljak ujutru, gotovo potpuno uništivši nekoliko gradova, a zemljotres kod Gazijantepa bio je jačine 7,8 stepeni po Rihteru.

EU lideri najavili Donatrosku konferenciju za pomoć posle zemljotresa

Lideri Evropske unije poslali su  danas pismo predsedniku Turske Redežpu Taipu Erdoganu u kojem su izrazili saučešće zbog velikog gubitka ljudskih života u razornom zemljotresu i najavili Donatorsku konferenciju za saniranje posledica.

“Naše misli su sa svim porodicama koje su izgubile najmilije i sa svima onima koji još čekaju vesti. Povređenima želimo brz oporavak. U ovim užasnim okolnostima odajemo počast hrabrim spasiocima koji danonoćno rade na spasavanju života. Evropska unija i njene države članice su solidarne sa narodom Turske i Sirije suočene sa ovom tragedijom”, navedeno je u pismu.

Lideri navode da su neposredno nakon zemljotresa, "dali sve od sebe da brzo pruže pomoć kako bi pomogli u ublažavanju patnji u pogođenim regionima”. 


Turska: Iz ruševina spasen dvogodišnji dečak, 79 sati posle zemljotresa

Dvogodišnji dečak spasen je danas iz ruševina zgrade u Antakiji, na jugu Turske, 79 sati nakon što su razorni zemljotresi pogodili tu oblast.

Na snimku Turske fondacije za humanitarnu pomoć (IHH) prikazani su pripadnici spasilačke ekipe koji gledaju u uski otvor u ruševini zgrade u Antakiji i izvlače dečaka dok on plače, preneo je Rojters.

Radnik iz turske Uprave za katastrofe i vanredne situacije (AFAD) je odneo dečaka i predao ga zdravstvenim radnicima, dok su prolaznici telefonima snimali spasavanje.