24. mart 2023 11:33

Strazbur: Zatvori u Italiji prenatrpani i puni nasilja

Izvor: TANJUG

podeli vest

Strazbur: Zatvori u Italiji prenatrpani i puni nasilja

Foto: Shutterstock.com/karenfoleyphotography, ilustracija

RIM - Komitet Saveta Evrope protiv mučenja (CPT) objavio je danas izveštaj o svojoj periodičnoj poseti Italiji 2022. u kome je naveo da su zatvori u toj zemlji prenatrpani, da u njima ima puno nasilja i zatražio posebne mere za žene i transrodne osobe.

Izveštaj je napravljen na osnovu obilaska delegacije CPT četiri zatvora u Italiji u martu i aprilu 2022. godine, prenosi Ansa.

Kako je ustanovljeno, glavni problem predstavlja prenatrpanost zatvora, odnosno ustanovljeno je da su radili sa 114 odsto svog zvaničnog kapaciteta, koji iznosi 50.863 mesta.

Navodi se da rešavanje pitanja prenaseljenosti zahteva širu koherentnu strategiju, koja pokriva i prijem u zatvor i puštanje iz zatvora, kako bi se osiguralo da je zatvor zaista krajnja mera.

Takođe CPT je dobio brojne izveštaje o nasilju i zastrašivanju među zatvorenicima u posećenim zatvorima, zbog čega je u izveštaju naveo da italijanske vlasti treba da uspostave sveobuhvatnu strategiju za sprečavanje takvog nasilja i zastrašivanja kroz, između ostalog, promociju stvarnog dinamičnog bezbednosnog pristupa.

Primljeno je i nekoliko navoda o zlostavljanju zatvorenika od strane osoblja zbog čega je CPT dao preporuku italijanskim vlastima da obezbede poboljšanu obuku za osoblje o korišćenju bezbednih metoda kontrole i sputavanja, posebno za zatvorenike sa tendencijom samopovređivanja i sa mentalnim poremećajem.

Što se tiče žena u zatvoru, preporučeno je da italijanske vlasti treba da preduzmu aktivne korake da razviju rodno specifičan pristup, tačnije da poboljšaju materijalne uslove u posećenim zatvorima, a takođe postoji potreba da se razvije i jasna politika za ponašanje prema transrodnim osobama u zatvoru.

CPT je otkrio da su transrodne žene koje je sreo u zatvoru često bile smeštene na muškim krilima gde nisu bile zadovoljene njihove specifične potrebe.