31. mart 2023 10:40

Meksiko: Pet osoba uhapšeno zbog umešanosti u požar u centru za migrante

Izvor: TANJUG

podeli vest

Meksiko: Pet osoba uhapšeno zbog umešanosti u požar u centru za migrante

Foto: Shutterstock.com/Gorodenkoff, ilustracija

MEKSIKO SITI - Pet osoba je uhapšeno zbog navodne umešanosti u pogibiju 39 migranata u požaru u meksičkom centru za migrante ove sedmice, saopštile su danas vlasti.

Šef odeljenja za ljudska prava u Kancelariji državnog tužioca rekao je da su izdate poternice za tri službenika u vladinom Nacionalnom zavodu za migracije (INM), dva službenika privatnog obezbeđenja i licem optuženim za podmetanje požara, preneo je Rojters.

Nije navedeno koji od osumnjičenih nije uhapšen.

Privatna kompanija bila je odgovorna za bezbednost u centru na severu pograničnog grada Sijudad Huares, rekla je meksička ministarka bezbednosti Rosa Icela Rodriges.

Ona je navela da su istražitelji pronašli nekoliko nepravilnosti u radu te kompanije i da je zbog toga vlada zatražila od zavoda za migracije da povuče svoj ugovor sa kompanijom.

Rodriges je rekla da će federalni agenti preuzeti obezbeđenje u migrantskim centrima u meksičkoj državi Čivava, gde se nalazi centar.

U tužbi saveznom tužiocu, koja je podneta u sredu, a u koju je Rojters imao uvid, navodi se da je državni zvaničnik za migracije Salvador Gonsales upozoren na požar i da je naredio da se migranti ne puštaju iz centra.

Advokat Horhe Vaskes, koji je podneo tužbu, rekao je za

Rojters da je do te informacije došao preko svojih klijenata koji su bili upoznati sa onim što se dogodilo.

Gonsales je rekao Rojtersu da su optužbe protiv njega netačne.

On je naveo da nije naredio da migranti ostanu zatvoreni u centru i istakao da ne komunicira direktno sa rukovodiocima centara.

Na kratkom video snimku, koji kruži društvenim mrežama, a koji izgleda kao sigurnosni snimak iz unutrašnjosti centra tokom požara, vidi se kako muškarci udaraju po rešetkama zaključanih vrata ćelija ispunjenih dimom.

Vide se tri uniformisana lica kako prolaze pored njih ne pokušavajući da otvore vrata.

Meksičke vlasti su saopštile da veruju da je požar, u kojem su poginuli migranti iz Salvadora, Gvatemale, Hondurasa, Venecuele i Kolumbije, izazvali migranti koji su zapalili dušeke u znak protesta.