2. april 2023 11:51

Papa na praznik Cveti predvodio misu na Trgu Svetog Petra u Rimu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Papa na praznik Cveti predvodio misu na Trgu Svetog Petra u Rimu

Foto: AP Photo/Andrew Medichini/Andrew Medichini

VATIKAN - Papa Franja predvodio je danas misu na Trgu svetog Petra u Rimu pred desetinama hiljada vernika na Cvetnu nedelju, dan nakon što je napustio bolnicu gde je lečen od bronhitisa.

Papa Franja je sedeo u stolici ispod baldahina podignutog na trgu, a pre toga je stajao i držao palminu granu u papamobilu koji je vozio na kraju dugačke, svečane povorke kardinala, drugih prelata i vernika, preneo je AP.

 

Svi učesnici povorke nosili su palmine ili grane masline.

Papa Franja (86) je tokom trodnevnog boravka u rimskoj bolnici od srede primio antibiotike intravenozno, a na današnjoj misi imao je promukao glas, objavila je američka agencija.

Papina današnja beseda fokusirala se na trenutke kada ljudi osećaju „ekstremni bol, ljubav koja ne uspeva, ili je odbačena ili izdana“.

On je naveo „decu koja su odbačena ili pobačena“, raspadnute brakove, „oblike društvene isključenosti, nepravde i ugnjetavanja", kao i samoću zbog bolesti.

Papa je govorio i o beskućniku Nemcu koji je umro, kako je rekao, „sam, napušten“ ispod kolonade oko Trga Svetog Petra.

Cvetna nedelja označava Isusov ulazak u Jerusalim u vreme koje je prethodilo njegovom raspeću koje hrišćani obeležavaju na Veliki petak.

Vatikan je saopštio u subotu da će papa predsedavati ceremonijama tokom Strasne nedelje koje kulminiraju uskršnjom nedeljnom misom na trgu 9. aprila.