20. decembar 2022 13:53

London: Vlada neće povećati ponudu za plate zdravstvenim radnicima

Izvor: TANJUG

podeli vest

London: Vlada neće povećati ponudu za plate zdravstvenim radnicima

Foto: Henry Nicholls/Pool Photo via AP, ilustracija

LONDON - Britanska vlada saopštila je danas da neće ponuditi veće povećanje plata medicinskim sestrama i ekipama hitne pomoći da bi okončali štrajkove kojima, kako navode, vrše pritisak na ionako preopterećen zdravstveni sistem.

Vlada u Londonu je najavila da će poslati 1.200 vojnika da zamene vozače kola hitne pomoći koji štrajkuju, kao i carinsko osoblje koje najavljuje obustavu rada kasnije ove sedmice, preneo je AP.

Britanska vlada je istakla da ne može direktno da se uključi u pregovore o platama između sindikata i poslodavaca.

Britanski premijer Riši Sunak je takođe rekao za Dejli mejl da bi dvocifrena povećanja u javnom sektoru izazvala još veću inflaciju, što bi, tvrdi, učinilo ljude siromašnijim na duži rok.

Administracija britanskog premijera je pod pritiskom da poveća svoju ponudu za plate zdravstvenim radnicima koji traže veliku povišicu u odnosu na visoku novembarsku inflaciju od 10,7 odsto, dok je vlada ponudila povećanje prosečne plate od 4 odsto, preneo je AP.

Hiljade medicinskih sestara obustavilo je danas rad u drugom 24-časovnom štrajku ovog meseca.

Vozači hitne pomoći, bolničari i dispečeri će štrajkovati u sredu i ponovo 28. decembra.

Oni se pridružuju štrajku železničkog osoblja, službenika za pasoše i poštanskih radnika u najvećem talasu štrajka u Ujedinjenom Kraljevstvu u poslednjih nekoliko decenija zbog rastućih cena hrane i energije.