20. jul 2023 16:39

Od 1. avgusta Rusija uvodi e-vize za strane turiste koje će važiti 60 dana

Izvor: TANJUG

podeli vest

Od 1. avgusta Rusija uvodi e-vize za strane turiste koje će važiti 60 dana

Foto: Shutterstock.com/Negro Elkha, ilustracija

MOSKVA - Strani turisti moći će od 1. avgusta da apliciraju za dobijanje e-vize za Rusiju, a od dana podnošenja zahteva do dobijanja e-vize biće potrebno manje od nedelju dana, saopštila je danas pres služba Ekonomskog razvoja.

Elektronska viza će se izdavati putem interneta za turistička putovanja, gostujuće ili poslovne posete, učešće na naučnim, kulturnim, sportskim ili drugim manifestacijama, a dokument izdaje diplomatsko ili konzularno predstavništvo Ruske Federacije, navodi se u saopštenju, preneo je TASS.

Elektronska viza je jednokratna i važi 60 dana od dana izdavanja, saopštilo je Ministarstvo.

Prema navodima Ministarstva za ekonomski razvoj, zahvaljujući pokretanju e-viza i sporazumima o bezviznim grupnim putovanjima sa Kinom i Iranom, broj turista bi mogao da poraste na 10 miliona ljudi do kraja 2023. godine.

Zamenica premijera Tatjana Golikova je juče na sastanku predsednika Rusije Vladimira Putina sa ruskom vladom, zatražila od šefa države da podrži predlog za pokretanje elektronskih viza u zemlji od 1. avgusta, što je Putin podržao.

Prema rečima Golikove, građani 52 zemlje moći će da podnesu zahtev za e-vizu, ali je ona predložila da se na listu uvrste još tri zemlje: Vijetnam, Kambodža i Mjanmar.

Rusija je 2020. usvojila zakon kojim je predviđeno izdavanje elektronskih viza za građane 52 zemlje počev od 2021, međutim, zakon nije stupio na snagu zbog pandemije korona virusa.

Putin je u jesen 2022. godine naložio vladi da zajedno sa Ministarstvom spoljnih poslova, Ministarstvom unutrašnjih poslova i Federalnom službom bezbednosti razmisli o obnavljanju programa e-viza za stanovnike zemalja koje nisu uvrštene na listu neprijateljskih država.