5. avgust 2023 18:54

U Portugalu besne šumski požari, u Lisabonu izdato crveno upozorenje

Izvor: TANJUG

podeli vest

U Portugalu besne šumski požari, u Lisabonu izdato crveno upozorenje

Foto: AP Photo/Armando Franca

LISABON - Više od 1.100 vatrogasaca i 14 kanadera bori se sa šumskim požarom u okrugu Kastelo Branko, u centralnom Portugalu.

Iz civilne zaštite su saopštili da bi zbog visokih temperatura i vetrova gašenje moglo da potraje danima, prenosi Rojters.

Dim od požara koji je uništio oko 60 kvadratnih kilometara šume i šiblja, stigao je do svetišta Fatima, udaljenog oko 100 km gde se stotine hiljada hodočasnika okupilo da vide papu Franju, koji je danas posetio to sveto mesto.

Vlasti su evakuisale oko 100 seljana iz predostrožnosti, a za sada nema prijavljenih žrtava, niti štete na kućama zbog vatre.

Portugalska državna meteorološka agencija prognozirala je temperaturu do 40 Celzijusa u nedelju u okrugu Kastelo Branko.

Takođe je izdato crveno upozorenje u prestonici Lisabonu, nekih 200 km jugozapadno, gde se očekuje se da će poslednjeg dana papine posete temperatura dostići 41 stepen Celzijusa.

Avgust je obično najtopliji mesec u godini u Portugalu. Ekstremno vreme u julu izazvalo je haos širom planete, a rekordne temperature u Kini, Sjedinjenim Američkim Državama i delovima južne Evropa izazivaju požare, nestašicu vode i porast hospitalizacija zbog tegoba izazvanih toplotnim talasom.