15. avgust 2023 17:11

Stopa nataliteta u Kini u 2022. godini pala na rekordno niskih 1,09

Izvor: TANJUG

podeli vest

Stopa nataliteta u Kini u 2022. godini pala na rekordno niskih 1,09

Foto: AP Photo/Ng Han Guan

HONG KONG - Procenjuje se da je stopa nataliteta u Kini pala na rekordno nizak nivo od 1,09 u 2022, objavili su danas državni mediji u toj zemlji.

Kako se navodi, to će zabrinuti vlasti u Pekingu dok pokušavaju da podstaknu uvećanje broja novorođenih u zemlji, preneo je Rojters.

Državni kineski ekonomski dnevni list navodi da ta cifra, koju je izbacio kineski Centar za istraživanje stanovništva i razvoja, govori da Kina ima najniži nivo nataliteta među zemljama sa populacijom većom od 100 miliona, a već je i jedna od najnižih u svetu, pored Južne Koreje, Tajvana, Hong Konga i Singapura.

Zabrinut zbog prvog pada nivoa stanovništva Kine u poslednjih šest decenija, Peking hitno pokušava s nizom mera za podizanje nataliteta, uključujući finansijske podsticaje i poboljšanje uslova u ustanovama za brigu o deci.

Predsednik Si Đinping u maju je predsedavao sastankom koji se bavio ovom temom.

Kina je objavila da će se fokusirati na obrazovanje, nauku i tehnologiju kako bi poboljšala kvalitet života stanovništva i nastojati da održi umereni nivo plodnosti, kako bi podržala ekonomski rast u budućnosti.

Visoki troškovi brige o deci i potreba za prekidom karijere odložili su odluku mnogih žena da imaju više dece ili da ih uopšte imaju.