20. avgust 2023 08:30

Vašington: Požar koji se širi pod uticajem vetra odneo jedan ljudski život

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vašington: Požar koji se širi pod uticajem vetra odneo jedan ljudski život

Foto: KXLY via AP/

SIJETL - Šumski požar koji se širi pod uticajem snažnog vetra u državi Vašington na zapadu SAD uništio je najmanje 185 objekata, zatvorio glavni autoput i odneo jedan ljudski život, saopštile su danas lokalne vlasti.

Požar je počeo nešto posle podneva u petak na zapadnoj strani Medikal jezera, oko 24 kilometra zapadno od grada Spoken, a zatim je počeo da se širi, rekla je portparolka ministarstva prirodnih resursa države Vašingtona Izabel Hojgard, prenosi AP.

Do subote ujutru vatra je zahvatila skoro 38 kvadratnih kilometara terena, ali do danas nema novih procena veličine teritorije pod požarom.

Uništene građevine su bile uglavnom stambene zgrade i pomoćni objekti, zbog čega je u subotu izdato naređenje za evakuaciju iz Spokena koje je sinoć prošireno i prema jugoistoku do grada Tajlera, rekla je Hojgardova.

Među evakuisanim su i roditelji Zaka ​​Zaponea, odbornika u skupštini grada Spokena, koji je rekao da je vatra zahvatila kvart u kojem žive njegovi roditelji nedugo nakon što su evakuisani i uništila im kuću u kojoj žive od 2003. godine.

"To je bio šok. U neverici smo", rekao je Zapone.

Vatra je zahvatila južnu stranu grada, a glavna saobraćajnica istok-zapad ostala je zatvorena u oba smera od subote uveče.