27. avgust 2023 09:54

Severna Koreja: Popuštaju se mere protiv kovida, odobren povratak državljana koji borave u inostranstvu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Severna Koreja: Popuštaju se mere protiv kovida, odobren povratak državljana koji borave u inostranstvu

Foto: AP Photo, File/Ng Han Guan

PJONGJANG - Severna Koreja saopštila je danas da će svojim građanima koji borave u inostranstvu dozvoliti povratak u zemlju, u skladu sa ublažavanjem anti-pandemijskih mera širom sveta, kao i postupnim ublažavanjem drakonskih ograničenja uvedenih u Severnoj Koreji zbog epidemije koronavirusa.

U kratkom saopštenju koje su preneli severnokorejski mediji, državni štab za prevenciju epidemija i vanredne situacije saopštio je da će oni koji se vraćaju u Severnu Koreju provesti nedelju dana u karantinu radi "medicinske opservacije", prenosi AP.

Analitičari ocenjuju da će ova odluka severnokorejskih vlasti dovesti do povratka studenata, radnika i drugih građana Severne Koreje koji su zbog pandemije morali da ostanu u inostranstvu, uglavnom u Kini i Rusiji.

Nakon što je pandemija počela, Severna Koreja je zabranila dolazak turista, izbacila diplomate iz zemlje i ozbiljno ograničila pogranični saobraćaj i trgovinu, što je dodatno pogoršalo hronične ekonomske teškoće i sigurnost snabdevanja hranom.

Ranije ovog meseca, južnokorejska obaveštajna agencija je saopštila da se Severna Koreja sprema da postepeno ponovo otvori svoje granice u pokušaju da oživi posustalu ekonomiju.

U utorak je jedan severnokorejski komercijalni avion sleteo u Peking, što je bio prvi takav komercijalni međunarodni let iz Severne Koreje u poslednje tri i po godine, a severnokorejska letelica se vratila iz Pekinga kasnije istog dana, iako je ostalo nepoznato ko je bio u avionu.

Ranije u avgustu, grupa severnokorejskih tekvondo sportista i zvaničnika otputovala je kopnom u Peking, a zatim je letela za Kazahstan kako bi učestvovala na međunarodnom takmičenju.