24. septembar 2023 09:15

Španija: Objavljene slike nagih devojčica generisane veštačkom inteligencijom

Izvor: TANJUG

podeli vest

Španija: Objavljene slike nagih devojčica generisane veštačkom inteligencijom

Foto: Shutterstock.com/chainarong06, ilustracija

MADRID - Žitelji Almendraleha, gradića na jugu Španije u šoku su nakon objavljivanja na društvenim mrežama slika golih lokalnih devojčica bez njihovog znanja, a koje je stvorila veštačka inteligencija.

Slike su napravljene korišćenjem fotografija potpuno obučenih devojčica, od kojih su mnoge preuzete sa njihovih sopstvenih naloga na društvenim mrežama, navodi Bi-Bi-Si.

Fotografije su zatim obrađene pomoću aplikacije sa veštačke inteligencije koja generiše sliku osobe, ali bez odeće.

Do sada se oko 28 devojčica iz Almendraleha, starosti između 11 i 17 godina, prijavilo da su žrtve korišćenja aplikacije sa veštačke inteligencije.

Policija istražuje slučaj i, prema objavljenim izveštajima, identifikovano je najmanje 11 lokalnih dečaka koji su bili umešani ili u kreiranje slika ili u njihovo objavljivanje putem aplikacija Vocap i Telegram.

Osumnjičeni u ovom slučaju imaju između 12 i 14 godina, ali španski zakon izričito ne pokriva generisanje slika seksualne prirode kada se radi o odraslima, iako bi se stvaranje takvog materijala sa maloletnicama moglo smatrati dečjom pornografijom.

Druga moguća optužba bi bila za kršenje zakona o privatnosti, ali u Španiji se maloletnici mogu suočiti sa krivičnim prijavama samo u dobi od 14 godina i više.