4. novembar 2023 08:06

Petnaest pripadnika mirovnih snaga UN u Maliju povređeno u eksplozijama mina

Izvor: TANJUG

podeli vest

Petnaest pripadnika mirovnih snaga UN u Maliju povređeno u eksplozijama mina

Foto: Shutterstock.com/Alexandros Michailidis, ilustracija

BAMAKO - Petnaest pripadnika mirovnih snaga UN u Maliju, koji su bili u konvoju koji se povlačio iz uporišta pobunjenika na severu zemlje, povređeno je kada su vozila naletela na improvizovane eksplozivne naprave u dva navrata tokom ove nedelje, saopštile su Ujedinjene nacije.

Portparol UN-a Stefan Dižarik saopštio je u petak da je osam mirovnjaka povređenih u sredu evakuisano vazdušnim putem i da su "za sada u stabilnom stanju", prenosi AP.

On je naveo da je sedam mirovnjaka povređenih u petak rano ujutru takođe evakuisano vazdušnim putem, ali nije izneo informacije o njihovom trenutnom stanju.

Dižarik je rekao da su mirovnjaci, koji su morali da se povuku nedeljama pre nego što je planirano iz bezbednosnih razloga, još dva puta napadnuti improvizovanim eksplozivnim napravama, nakon što su 31. oktobra napustili svoju bazu u Kidalu.

Ogranak Al Kaide u Maliju, islamistička teroristička organizacija Džama Nusrat ul Islam el Muslimin (JNIM), preuzela je odgovornost za ranije napade u kojima su ranjena najmanje dva mirovnjaka, prenosi AP.

U saopštenju UN se navodi da nije poznato da li su eksplozivne naprave koje su pogodile konvoj bile tamo duže vreme ili su mirovne snage namerno ciljane.

Dižarik je naveo da se konvoj mirovnih snaga kreće ka Gaou na istočnoj obali reke Niger i da je "poznato koje puteve će koristiti".

On je rekao da se UN nadaju da će konvoj do kraja vikenda završiti putovanje od 350 kilometara do Gaoa, što je polazna tačka za evakuaciju mirovnih snaga iz Malija.

U junu je vojna hunta Malija, koja je 2021. zbacila demokratski izabranog predsednika, naredila mirovnim snagama UN-a od skoro 15.000 pripadnika, poznatih kao Multidimenzionalna integraciono-stabilizaciona misija u Maliju - MINUSMA, da napuste zemlju nakon decenije rada na suzbijanju pobune džihadista.

Savet bezbednosti UN prekinuo je 30. juna mandat misije MINUSMA, jedne od najopasnijih mirovnih operacija UN na svetu, čijih je više od 300 pripadnika ubijeno od početka operacija 2013. godine.