14. decembar 2023 13:53

Evropski sud: Odluka poljskog ustavnog suda o abortusu krši prava žena

Izvor: TANJUG

podeli vest

Evropski sud: Odluka poljskog ustavnog suda o abortusu krši prava žena

Foto: Shutterstock.com/symbiot, ilustracija

STRAZBUR - Evropski suda za ljudska prava (ECHR) presudio je da je odluka Ustavnog suda Poljske, koja je primorala jednu ženu da otputuje u inostranstvo radi abortusa fetusa sa anomalijama, povredila njena prava na privatni i porodični život.

Trudnici, čiji je fetus dobio dijagnozu Daunovog sindroma, 2021. godine je planirani bolnički abortus otkazan kada je stupila na snagu odluka Ustavnog suda kojom se ukinulo pravo na prekid trudnoće u slučaju anomalija fetusa, te je ona bila primorana da zatraži reproduktivnu negu u inostranstvu.

Evropski sud je takođe utvrdio da mešanje u njena prava nije bilo zakonito, jer zabrana nije bila izdata od strane organa u skladu sa zahtevima vladavine prava, budući da su se u Ustavnom sudu nalazile sudije koje su na svoje pozicije bile imenovane u postupku koji je sadržao nepravilnosti.

Istovremeno, Sud je odbacio žalbe 927 žena koje tvrde da su njihova prava bila povređena poljskim zakonom, i da su bile primorane da do kraja iznesu neželjene trudnoće.

Liberalni premijer Poljske Donald Task najavio je da će tražiti izmenu zakona po kome bi prekid trudnoće bio dozvoljen do 12. nedelje, iako bi predsednik Andžej Duda mogao staviti veto na takvu odluku.

Uz Maltu, Poljska ima najstrože zakone vezane za abortus u Evropskoj uniji, i trenutno je prekid dozvoljen isključivo ako je zdravlje ili život majke ugrožen, ili u slučaju silovanja.