19. decembar 2023 11:00

Sidnej zbog šumskih požara nalazi se među najzagađenijim gradovima sveta

Izvor: TANJUG

podeli vest

Sidnej zbog šumskih požara nalazi se među najzagađenijim gradovima sveta

Foto: Shutterstock.com/Taras Vyshnya, ilustracija

SIDNEJ - Australijski Sidnej danas se, zajedno sa indijskom prestonicom Nju Delhijem, našao među najzagađenijim svetskim gradovima, pošto je dim od šumskih požara na severu prekrio lučki grad, prenosi Rojters.

Indeks kvaliteta vazduha, u glavnom gradu australijske države Južni Vels, koji je poznat po vedrom i plavom nebu, dostigao je 161 posle 17 časova po lokalnom vremenu u oblastima severno od centra grada, dostigavši nivo u kojima se građanima savetuje da izbegavaju vežbe na otvorenom.

Australijska Ruralna vatrogasna služba tvrdi da bi, do večeri, južni vetrovi trebalo da počnu da raspršuju dim koji se nadvio nad gradom, koji se nalazi stotinama kilometara južno od mesta na kojem su požari zahvatili oko 136.000 hektara.

Energetska kompanija Santos obustavila je radove na gasnom projektu na severozapadu Sidneja, zbog požara koji van kontrole besni u šumama ​​nacionalnog parka Piligija, južno od grada Narabrija.

"Požari u Piligi izazivaju ogromnu zabrinutost" rekao je portparol Santosa u saopštenju.

Vlasti su upozorile na sezonu požara visokog rizika u Australija ovog leta posle dve mirne sezone, u poređenju sa požarima 2019. i 2020. godine poznatim kao „crno leto“, u kojima je uništeno područje veličine Turske i život izgubile 33 osobe.

U glavnom gradu Indije, Nju Delhiju, gde se nivoi indeksa zagađenja kreću između 74 i 225, naučnici planiraju da se okrenu zasejavanju oblaka kako bi poboljšali situaciju.