10. januar 2024 11:21

Meta: Sadržaj o samoubistvu i samopovređivanju biće sakriven od maloletnika

Izvor: TANJUG

podeli vest

Meta: Sadržaj o samoubistvu i samopovređivanju biće sakriven od maloletnika

Foto: AP Photo, File/Thibault Camus

MENLO PARK, Kalifornija - Platforme Instagram i Fejsbuk će, prema novim pravilima, od maloletnika sakrivati sadržaj vezan za samoubistvo, samopovređivanje i poremećaje u ishrani, saopštila je kompanija Meta, vlasnik ovih drušvenih mreža.

Korisnici mlađi od 18 godina neće moći da vide ovu vrstu sadržaja, čak iako ga deli neko koga prate. Oni moraju imati najmanje 13 godina da bi se registrovali za Instagram ili Fejsbuk, navodi Skaj njuz.

Umesto toga, platforme će deliti resurse iz dobrotvornih organizacija za mentalno zdravlje kada neko podeli objavu o svojoj borbi sa samopovređivanjem ili poremećajima u ishrani.

Tinejdžeri će automatski biti stavljeni u najrestriktivniju postavku kontrole sadržaja na Instagramu i Fejsbuku, što im otežava da naiđu na osetljiv sadržaj, tvrdi Meta.

"Iako su promene politike kompanije Meta dobrodošle, velika većina štetnog sadržaja trenutno dostupnog na Instagramu nije pokrivena ovom najavom, a platforma će nastaviti da preporučuje značajne količine opasnog materijala deci", rekao je Endi Burous, savetnik u "Fondaciji Moli Rouz".

Ova fondacija dobila je ime prema Moli Rasel, 14-godišnjoj devojčici iz Londona, koja je izvršila samoubistvo nakon što je odgledala preko stotinu snimaka vezanih za čin i depresiju, i cilj rada organizacije je prevencija samoubistva među mladima.