31. januar 2024 13:32

Uvoz hrane i cveća iz EU od danas podleže novim carinskim kontrolama u Britaniji

Izvor: TANJUG

podeli vest

Uvoz hrane i cveća iz EU od danas podleže novim carinskim kontrolama u Britaniji

Foto: shutterstock.com/SPK Studio Images, ilustracija

LONDON - Uvoz hrane i svežeg cveća iz Evropske unije od danas podleže novim carinskim kontrolama u Britaniji zbog čega se cene hrane za britanske potrošače biti povećane.

Prema novim pravilima, za uvoz svežeg i zamrznutog mesa i ribe, sira i mlečnih proizvoda i pet uobičajenih sorti rezanog cveća biće potreban izvozni zdravstveni sertifikat, koji će potpisati evropski veterinar ili biljni inspektor, pre nego što uđu u Britaniju, preneo je Skaj njuz.

Od 30. aprila iste kategorije robe biće i fizički pregledane na granici, što povećava izglede za kašnjenja i nestašice u lancima za snabdevanje.

Nova pravila stupaju na snagu četiri godine nakon što su slične provere nametnute britanskim izvoznicima u Evropu, a već su pet puta odlagana iz zabrinutosti zbog poremećaja i povećanja troškova za potrošače.

Vlada navodi da su provere potrebne da bi se zaštitila biološka bezbednost u Velikoj Britaniji i sprečio uvoz štetočina i bolesti i da bi se izjednačili uslovi za izvoznike iz Britanije.

Prema njenim procenama, "cena" trgovine sa Evropom će se povećati za 330 miliona funti godišnje, a inflacija zbog cena hrane, koja je ključni pokretač životnih troškova, za 0,2 odsto u naredne tri godine.

Roba iz Irske će po prvi put biti podvrgnuta kontroli, ali ona koja dolazi iz Severne Irske neće.

Uprkos tome što su deo Evropske carinske unije, oni podležu lakšim kontrolama u okviru Vindzorskog okvira.

Poslovne grupe u Velikoj Britaniji i Evropi izrazile su zabrinutost zbog troškova i poremećaja koji će verovatno uslediti.