8. januar 2023 09:33

Meksiko: Naučnici uznemireni zbog plana vlade za izgradnju pruge kroz džunglu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Meksiko: Naučnici uznemireni zbog plana vlade za izgradnju pruge kroz džunglu

Foto: Shutterstock.com/EmLion, ilustracija

MEKSIKO SITI - Mesički naučnici upozorili su da projekat izgradnje moderne železnice, vredne oko 20 milijardi dolara, koja bi povezala meksičku turističku destinaciju Kankun sa drevnim hramovima Maja - Čičen Ica i Palenke, može kritično ugroziti netaknutu prirodu i meksičku džunglu kroz koju bi trebalo da prođe.

Delovi udaljenih južnih džungli Meksika jedva da su se promenili od vremena drevnih Maja, navodi Rojters.

Kako je ranije u više navrata ocenio predsednik Meksika Andres Manuel Lopez Obrador, železnica koju njegova vlada gradi, poznata kao Tren Maja, doneće modernu povezanost oblastima koje su generacijama lišene značajnih ekonomskih koristi.

Naučnici i ekološki aktivisti upozoravaju da železnica i njena ishitrena izgradnja mogu ugroziti prirodu i drevne pećinske sisteme ispod tla džungle.

"Železnica će preseći džunglu na pola“, rekao je turistički vodič Ismael Lara, koji vodi organizovane turističke obilaske do pećine u kojoj se nalaze milioni slepih miševa u blizini rezervata biosfere Kalakmul.

Lara se plaši da će voz, koji će proći u blizini, poremetiti staništa divljih životinja i ugroziti krhki ekosistemim.

Tokom skoro godinu dana, Rojters je fotografisao izgradnju na tačkama duž cele dužine planirane železničke pruge, dokumentujući evoluciju vodećeg projekta za koji je Lopez Obrador obećao da će završiti do kraja 2023.

Železnica dužine skoro 1.500 kilometara trebalo bi da prevozi dizel i električne vozove kroz poluostrvo Jukatan i poveže poznatu meksičku turističku destinaciju Kankun sa drevnim hramovima Maja - Čičen Ica i Palenke.

Izgradnja železnica je duboko podelila Meksikance, a kontroverze oko izgradnje predstavljaju primer borbe sa kojima se suočavaju zemlje u razvoju širom sveta da uravnoteže ekonomski napredak i ekološku odgovornost.

Meksička turistička agencija zadužena za projekat saopštila je da će železnica izvući više od milion ljudi iz siromaštva i da bi mogla da otvori do 715.000 novih radnih mesta do 2030. godine.

Predsednik Obrador je lane u julu procenio da će troškovi planirane izgradnje biti oko 20 milijardi dolara.

Izvođenje projekta je već probilo budžet i planirane rokove, a naučnici i aktivisti upozoravaju da je vlada smanjila svoje procene rizika po životnu sredinu u pokušaju da ga završi dok je Obrador još na funkciji.

Ranije ovog meseca, stručnjaci Ujedinjenih nacija upozorili su da je status železnice kao projekta nacionalne bezbednosti omogućio vladi da zaobiđe uobičajene mere zaštite životne sredine i pozvali su vladu da zaštiti životnu sredinu u skladu sa globalnim standardima.

Ruta Tren Maja preseca pojas širok do 14 metara kroz neke od najjedinstvenijih ekosistema na svetu, urbanizujući tako stanišra ugroženih vrsta poput jaguara i slepih miševa.

U Plaja del Karmenu, u blizini odmarališta, na plažama prepunih turista, grupa volontera - sa šlemovima i čeonim lampamae - vikendom silazi u pećine da nadgleda njihovo stanje.

Biolog Roberto Rojo rekao je da će vozovi dovesti u opasnost ceo ekosistem iznad i ispod zemlje.

Uprkos zabrinutosti zbog ekosistema, izgradnja železnice ima podršku mnogih naselja koja su se decenijama osećala uglavnom zaboravljenim u nacionalnim razvojnim planovima.

U Kskunčeilu, malom prašnjavom gradu od oko 140 ljudi, projekat izradnje je dočekan sa oduševljenjem.

Marta Rosa Rosado, kojoj je ponuđena državna nadoknada, kako bi se preselila jer je planom izgradnje predviđeno da pruga prođe kroz njen dom u naselju Camino Real u Kampečeu, kaže da se vlada konačno setila i njene zajednice.

"Nijedna vlada nikada ne razmišlja o jugoistoku. Sve ide na sever, a jugoistok je zaboravljen", rekla je Rosado.