6. april 2024 09:36

Mali glumci iz Čikaga na turneji promovišu i srpsko-američku istoriju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Mali glumci iz Čikaga na turneji promovišu i srpsko-američku istoriju

Foto: TANJUG/SRPSKO DRAMSKO POZORIŠTE ČIKAGO

TAMPA - Mali glumci Srpskog dramskog pozorišta iz Čikaga počeli su američku turneju i na Floridi, u Kliervoteru kod Tampe izveli predstavu "Ko se 'zadnji' smeje", kojom su vršnjacima ispričali savremenu, poučnu priču, protkanu najsjajnijim činjenicama srpsko-američke istorije.

Predstava je izvedena u sali crkve Svetog Đorđa, gde je malim glumcima domaćin bio otac Miloš Ždralić, dok će u nedelju u Orlandu biti gosti crkve Sveta Petka i oca Ljubiše Brnjosa.

Nakon premijernog izvođenja u Čikagu, u Kulturnom centru "Nikola Tesla" pri crkvi Svetog Nikole, uoči Sretenja - Dana državnosti Srbije, sinoć su najmlađu trupu Srpskog dramskog pozorišta videli i vršnjaci iz Kliervotera i okoline, a za koje je, kako za Tanjug kaže upravnik i reditelj pozorišta Igor Obradović, bio organizovan i kviz iz znanja o činjenicama koje se pominju u predstavi.

"Hteli smo da ih 'propitamo' o Tesli, Pupinu, o srpskoj zastavi koja se vijorila na Beloj kući", rekao je Obradović koji je skoro godinu dana predano radio sa malim glumcima i pripremao predstavu, koja je, kako i njihovi roditelji jednoglasno kažu, bila veliki jezički izazov za sve, tako da su ponosni što niko nije odustao i što su im deca krenula na američku turneju.

Predstavu "Ko se 'zadnji' smeje" specijalno za Srpsko dramsko pozorište napisala je Silvija Otašević iz Majamija, čija su dva romana beogradski đaci proglasili za najbolje i dobitnica prve nagrade Matice iseljenika za dečju književnost.

"Ko se 'zadnji' smeje" priča je o đacima jednog razreda u kojem su svi sem Marka na pisanom zadatku napravili iste greške.

Znajući da će im roditelji zbog prepisivanja prebacivati 'a kako je Marko znao', donose odluku da mu upropaste rođendan i učine sve kako mu niko ne bi došao na proslavu.

Taj komad, koji na trenutke može da nasmeje i emotivno dotakne publiku, protkan najvažnijim činjenicama iz srpsko-američke istorije, izveden je uz moralnu podršku Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu.

Turneju po Floridi mali glumci Marija, Milutin, Marta, Katja, Uroš, Sofija, Mihailo, Marko i Mia iskoristiće i da se zajedno sa vršnjacima iz obe parohije Srpske pravoslavne crkve okupe oko statue Beogadskog čitača u gradu Kaselberi.

Srpsko dramsko pozorište, osnovano pre nešto više od godinu dana, koristi prostor pri ckrvi Svetog Nikole koja je, zahvaljujući protojereju Nemanji Tešiću i kupovini velikog crkvenog imanja, kulturnim i sportskim aktivnostima namenjenim najmlađima, postala jedna od najprepoznatljivijih u Čikagu.

Predstava je, prema rečima oca Nemanje, prilika da deca kroz druženje uče svoj jezik, identitet, istoriju.

"U SAD ne insistiraju na tome i zato su naša deca manje ponosna na ono što jesu, ali kroz druženje, predstave i učenje saznaju kakav je naš narod, saznaju o našim velikanima i postaju ponosni Srbi", rekao je otac Nemanja ranije za Tanjug.

Otašević i Obradović, glavni glumac filma "Sladoled" koji je prikazan na više od 30 međunarodnih filmskih festivala, rade i na negovanju ćirilice kroz besplatnu internet slovaricu "Vukova ćirilična barka", pokrenutu u nameri da se deci, posebno onoj koja žive van matice, kroz kratke, šaljive i poučne pesmice o svakom slovu olakša učenje azbuke.

Slovarica je deo platforme "Caka za đaka" čiji je autor Otašević, a koji najmlađima treba da olakša izradu pisanih zadataka iz srpskog jezika.