12. april 2024 07:38

Obeležava se Međunarodni dan leta čoveka u svemir

Izvor: TANJUG

podeli vest

Obeležava se Međunarodni dan leta čoveka u svemir

Foto: AP Photo/Dmitri Lovetsky

BEOGRAD - Međunarodni dan leta čoveka u svemir obeležava se danas u znak sećanja na 12. april 1961. godine, kada je sovjetski kosmonaut Jurij Gagarin izveo prvi let čoveka u svemir, što je otvorilo put za istraživanje svemira za dobrobit celog čovečanstva.

Rusija od 1962. godine obeležava 12. april kao Dan kosmonautike, koji je ustanovljen ukazom Prezidijuma Vrhovnog sovjeta SSSR-a od 9. aprila 1962. godine.

U svetu taj praznik dobija međunarodno priznanje posle ustanovljenja Svetskog dana avijacije i kosmonautike 1968. godine, a 7. aprila 2011. godine Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je rezoluciju kojom je 12. april proglašen Međunarodnim danom leta čoveka u svemir.

U rezoluciji se navodi da je 12. april proglašen Međunarodnim danom leta u svemir "kako bi se svake godine na međunarodnom nivou obeležio početak svemirske ere za čovečanstvo, potvrđujući važan doprinos svemirske nauke i tehnologije u postizanju ciljeva održivog razvoja i povećanju blagostanja država i naroda, kao i obezbeđivanju realizacije težnje da se svemir istražuje u miroljubive svrhe".

Let Jurija Gagarina u svemirskoj letelici Vostok I trajao je 108 minuta.

Pošto je obleteo planetu, modul je sleteo u Saratovskoj oblasti.

Na visini od nekoliko kilometara, Gagarin se katapultirao i meko se prizemio padobranom nedaleko od aparata za sletanje.

Gagarin je 14. aprila 1961. godine dobio zvanje Heroja Sovjetskog Saveza.

Predsednici Rusije i Belorusije Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko učestvovaće danas na manifestacijama u Moskvi povodom Dana kosmonautike, prenosi TASS.

Dvojica lidera će sumirati rezultate najnovije misije na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS), u kojoj je učestvovao ruski kosmonaut Oleg Novicki i beloruska kosmonautkinja Marina Vasilevska, koji su se 6. aprila vratili sa ISS.

Vasilevska je prva kosmonautkinja iz Belorusije.

Na ISS je ostala posada koju čine ruski kosmonauti Oleg Kononenko, Nikolaj Čub i Aleksandar Grebenkin, kao i američki astronauti Metju Dominik, Majkl Barat, Džinet Eps i Trejsi Dajson.