2. januar 2023 13:11

Indija: Pucnjava u selu u oblasti Kašmira, četvoro mrtvih civila

Izvor: TANJUG

Foto: AP/Channi Anand

NJU DELHI - U selu u oblasti Kassmira u Indiji u rafalnoj paljbi na kuche ubijeno je najmanje četvoro ljudi, saopštila je danas indijska policija provincije Džamu i Kašmir.

"Dvoje napadača je otvorilo vatru na tri kuće u Dhangriju i ubilo četvoro civila, dok je petoro ranjeno," izjavio je zapovednik policijskih snaga Mukeš Sing, prenosi agencija AP.

Radi se o kukavičkom terorističkom napadu koji neće ostati nekažnjen, rekao je glavni guverner oblasti Džamu i Kašmir, Manodž Sinha.

Do pucnjave je dosslo 0u selu Dhangri u južnoj oblasti Radžuri, koje se nalazi blizu linije kontrole koja deli spornu oblast Kašmir na indijski i pakistanski deo.

Service Photo Gallery

Kako Indija, tako i Pakistan smatraju da je cela oblast Kašmir deo njihove teritorije, a pobunjenici iz indijskog dela Kašmira, uglavnom islamske veroispovesti, su u oružanom sukobu sa indijskom državom od 1989. godine.

Pobunjenici, koji imaju podršku lokalnog muslimanskog stanovništva, se bore za kontrolu nad celom teritorijom Kašmira i eventualno pripajanje oblasti Pakistanu.

Indija tvrdi da su pobunjenici teroristi koje podržava Pakistan, dok Islamabad i muslimani Kašmira smatraju da je u pitanju legitimna oslobodilačka borba.

Sukob u Kašmiru traje već 33 godine i za to vreme je odneo desetine hiljada života pobunjenika, vojnika i civila.