12. decembar 2023 08:53

Palevski u Turskoj osuđen na ekstradicioni pritvor od 40 dana

Izvor: TANJUG

podeli vest

Palevski u Turskoj osuđen na ekstradicioni pritvor od 40 dana

Foto: Shutterstock.com/4.murat, ilustracija

ANKARA - Ljupču Palevskom, osumnjičenom za ubistvo Vanje Đorđevske i Pančeta Žežovskog određen je ekstradicioni pritvor od 40 dana u Turskoj.

"Ambasada Republike Severne Makedonije u Ankari dostavila je Ministarstvu pravde notu Ministarstva spoljnih poslova Turske, kojom se obaveštava da je na osnovu dopisa Glavnog javnog tužioca Balikesira, Ljupču Palevskom određen ekstradicioni pritvor od 40 dana“, saopštilo je Ministarstvo, prenosi agencija Makfax.

Palevski je prvoosumnjičeni u dva odvojena krivična dela: otmica i ubistvo 14-godišnje Vanje Đorđevske iz Skoplja, kome je prethodilo ubistvo 74-godišnjeg Pančeta Žežovskog iz Velesa.

Pendarovski razmišlja da od Erdogana traži brže izručenje Palevskog

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski izjavio je da razmišlja da pošalje poruku predsedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu da Skoplje očekuje brže izručenje Ljupča Palevskog-Palča, prvoosumnjičenog za otmicu i ubistvo 14-godišnje Vanje Đorđevske i 74-godišnji Panče Žežovskog.

Pendarovsk je to rekao sinoć gostujući u emisiji "360 stepeni" i istakao da ne treba dozvoliti da proces ekstradicije i Palevskog iz Turske traje predugo. „To je posao ministra pravde koji je uputio zahtev za ekstradiciju, ali slučaj je veoma značajan da bi se pustilo da prođe kroz neke birokratske procedure i, ne daj Bože, da traje mesecima ili godinama“, rekao je šef makedonske države.

Pendarovski je to rekao odgovarajući na pitanje da li se u tom slučaju ovo može tumačiti i kao mešanje u nezavisno pravosuđe Turske.

Palevski tražio raspisivanje referenduma o Sporazumu Severne Makedonije sa Bugarskom

Samo sedam dana pre otmice i ubistva 14-godišnje Vanje Palevski i ubistva 74-godišnjeg penzionisanog berberina Panča Žežovskog, prvoosumnjičeni Ljupčo Palevski Palčo je u stvojstvu građanina podneo Skupštini RSM predlog za raspisivanje referenduma, a sednica sa tom tačkom na dnevnom redu zakazana je za 22. decembar.

Reč je o raspisivanju referenduma sa pitanjem: „Da li ste za Sporazum između Republike Makedonije i Republike Bugarske zaključen 1. avgusta 2017. godine“.

Da bi se raspisao referendum potrebno je prvo prikupiti 150.000 potpisa. Matična Komisija za politički sistem sa 10 glasova "za" je već dala mišljenje da inicijativa nije u redu jer je naslov neprecizan. Komisija podseća da je parlament u januaru 2018. usvojio Zakon o ratifikaciji Sporazuma, prenela je skopska Telma tv.