18. januar 2024 06:48

Ekvador: Ubijen tužilac za borbu protiv organizovanog kriminala u Gvajasu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ekvador: Ubijen tužilac za borbu protiv organizovanog kriminala u Gvajasu

Foto: Shutterstock.com/TonelloPhotography, ilustracija

KITO - Ekvadorski tužilac Sesar Suares, čiji je glavni zadatk bio borba protiv organizovanog kriminala u pokrajini Gvajas, jednoj od najnasilnijih oblasti u zemlji, ubijen je, rekao je generalni tužilac te zemlje.

Ekvador je doživeo porast u broju nasilnih krivičnih dela, među kojima je i slučaj kada su naoružani napadači prekinuli emitovanje TC televizije u Gvajakilu, zatim, otimanje više od 200 članova zatvorska osoblja, postavljanja eksploziva u nekim gradovima i kidnapovanje policajaca.

Kao odgovor na nasilje, predsednik Danijel Noboa proglasio je vanredno stanje u trajanju od 60 dana, u šta ulazi i policijski čas, a 22 kriminalne bande je označio terorističkim organizacijama.

"Kriminalci, teroristi, neće kočiti našu posvećenost ekvadorskom društvu. Pozivamo snage bezbednosti da garantuju bezbednost onima koji sprovode svoje dužnosti", navela je generalni tužilac Dajana Salasar.

Kancelarija generalnog tužilaštva otpočela je preliminarnu istragu na mestu ubistva, dodala je Salasar, izražavajući saučešće Suaresovoj porodici, ali nije dala više detalja o zločinu.