6. februar 2024 16:26

Gruzijske službe presrele automobil sa eksplozivom koji je putovao ka Rusiji

Izvor: TANJUG

podeli vest

Gruzijske službe presrele automobil sa eksplozivom koji je putovao ka Rusiji

Foto: Shutterstock.com/Eric Glenn, ilustracija

TBILISI - Automobil sa tovarom eksploziva koji je putovao od ukrajinskog grada Odese do ruskog južnog grada Voronježa zaustavljen je u Gruziji, nakon što je prošao kroz Rumuniju, Bugarsku i Tursku, saopštio je danas kandidat za premijera Gruzije Irakli Kobahidze.

On je ocenio da je reč o poslednjem primeru ukrajinskog rukovodstva koje želi da u Gruziji otvori ''drugi front'' svoje konfrontacije sa Rusijom, prenosi TASS.

''Kada pojedini ukrajinski predstavnici pokušavaju da namerno nateraju Rusiju da gađa Gruziju, to je veoma uznemirujuće. Ti ljudi ne mogu da prikriju svoje zle namere prema našoj zemlji. Hteli su drugi front, žele da se nešto loše desi u Gruziji'', rekao je Kobahidze.

Gruzijska služba državne bezbednosti saopštila je u ponedeljak da su gruzijske službe za sprovođenje zakona presrele teret sa eksplozivom koji je išao iz Odese za Voronjež preko Rumunije, Bugarske i Turske, i da je prema planu odlučeno da se u Rusiju pošalje kontejner sa tri eksplozivne naprave, dok je drugi kontejner, takođe napunjen sa tri eksplozivne naprave, trebalo da bude ostavljen u Tbilisiju.

U shemi prebacivanja eksploziva učestvovalo je sedam gruzijskih, kao i tri ukrajinska i dva jermenska državljanina. Mozak operacije navodno je bio ukrajinski državljanin i kandidat za poslanika u regionalnom savetu za oblast Odese iz ukrajinske vladajuće partije "Sluga naroda" 2020. godine, Andrej Šarašidze.

Rukovodstvo vladajuće partije Gruzije "Gruzijski san – Demokratska Gruzija", kao i premijer Irakli Garibašvili, u više navrata su optuživali ukrajinske vlasti i neke evropske političare da pokušavaju da otvore drugi front u Gruziji, odnosno da isprovociraju Rusiju da u toj zemlji pokrene paralelnu vojnju operaciju.