12. mart 2024 09:38

Influenser Endru Tejt pritvoren u Rumuniji, uručen mu je nalog britanskih vlasti

Izvor: TANJUG

podeli vest

Influenser Endru Tejt pritvoren u Rumuniji, uručen mu je nalog britanskih vlasti

Foto: AP Photo, File/Vadim Ghirda

BUKUREŠT - Influenser Endru Tejt priveden je u Rumuniji i uručen mu je nalog za hapšenje koji su izdale britanske vlasti, saopštila je danas njegova potparolka Matea Petresku.

Tejt (37) i njegov brat Tristan privedeni su u ponedeljak uveče zbog optužbi za seksualno nasilje u slučaju u Velikoj Britaniji, koji datira iz perioda između 2012. i 2015, dodala je Petresku.

Ona je rekla da će Apelacioni sud u Bukureštu danas doneti "ključnu odluku" o tome da li da izvrši naloge koje je izdao britanski Magistratski sud u Vestminsteru, navodi AP.

Četiri žene su prijavile Tejta vlastima Ujedinjenog Kraljevstva zbog navodnog seksualnog nasilja i fizičkog zlostavljanja, ali je tužilaštvo odlučilo da ne pokrene krivično gonjenje protiv bivšeg boksera.

Navodne žrtve su se zatim odlučile da pokrenu kampanju grupnog finansiranja kako bi pokrile svoje pravne troškove dok vode građanski postupak protiv Tejta.

"Predale smo naše dokaze o strašnim aktima nasilja koje smo pretrpele i čekale akciju (vlasti). Ali četiri godine kasnije rečeno nam je da ga britanske vlasti neće krivično goniti. Ovo je naš jedini preostali put da ga pozovemo na odgovornost", navele su žene na veb stranici svoje kampanje.

U odvojenom slučaju u Rumuniji, Tejt je optužen za silovanje, trgovinu ljudima i formiranje kriminalne organizacije za seksualno iskorišćavanje žena.

Uhapšen je u blizini Bukurešta u decembru 2022. zajedno sa bratom Tristanom i dve Rumunke.

Rumunski tužioci su zvanično podigli optužnicu protiv te četiri osobe u junu prošle godine, a oni negiraju krivicu.

Endru Tejt, koji je sakupio 8,7 miliona pratilaca na platformi X, više puta je tvrdio da rumunski tužioci nemaju dokaze protiv njega i da postoji politička zavera da se on ućutka.

Ranije mu je zabranjen pristup određenim posećenijim platformama društvenih medija zbog izražavanja mizoginih stavova i govora mržnje.

Nakon hapšenja u Rumuniji, braća Tejt su se tri meseca nalazila u policijskom pritvoru pre nego što su prebačeni u kućni pritvor, a nakon toga kretanje im je bilo ograničeno na područja opštine Bukurešt i obližnjeg okruga Ilfov.

U januaru, Tejt je dobio žalbu u kojoj je osporio zaplenu njegove imovine od strane rumunskih vlasti, koja je konfiskovana nekoliko nedelja nakon što je prvobitno uhapšen.

Tom prilikom su rumunske vlasti zaplenile 15 luksuznih automobila, 14 dizajnerskih satova i gotovinu u nekoliko valuta u vrednosti od 3,6 miliona evra.