3. april 2024 14:28

Dan nakon pucnjave, u školama širom Finske lažne dojave o bombama

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dan nakon pucnjave, u školama širom Finske lažne dojave o bombama

Foto: Lehtikuva via AP/Antti Aimo-Koivisto

HELSINKI - Škole širom Finske danas su dobile lažne dojave o postavljenim bombama, saopštio je komesar za kriminal za okrug Usima Sami Heikila, dan nakon što se u osnovnoj školi u gradu Vanta dogodila pucnjava u kojoj je jedan učenik ubijen.

On je naveo da su informacije stigle do policije preko centara za hitne slučajeve i društvenih mreža, prenosi finski javni servis YLE.

Heikila je dodao da su sve dojave bile lažne, ali je istakao da je policija morala da sprovede velike akcije. 

Dan žalosti u Finskoj, napadač u osnovnoj školi priznao krivicu

U Finskoj je danas dan žalosti zbog žrtve pucnjave u osnovnoj školi gradu Vanta kod Helsinkija, a policija je saopštila da je osumnjičeni dečak (12) priznao krivicu za taj napad.

Takođe je saopšteno da su poznati motivi osumnjičenog koji je priznao krivicu tokom ispitivanja, prenosi finski javni servis Ile ne navodeći detalje.

Od zadobijenih povreda na licu mesta je preminuo dečak (12), a dve povređene devojčice su u bolnici u teškom stanju.

Napadač je uhvaćen u predgrađu Helsinkija, Siltamakiju, a do pucnjave je došlo u školi Vijertola, koju pohađa oko 800 učenika od prvog do devetog razreda i u kojoj radi oko 90 zaposlenih. Nastava u ovoj školi danas je nastavljena.

YLE: Osumnjičenog napdača iz Finske maltretirali u školi

Osumnjičeni 12-godišnjak koji je juče ubio jednog učenika i ranio dve učenice u pucnjavi u osnovnoj školi u Finskoj bio je žrtva maltretiranja u školi, javlja finski javni servis YLE.

Kako se navodi, motiv za pucnjavu je direktno povezan sa nasiljem koje je trpeo u školi.

U pucnjavi koja se juče ujutru dogodila u školi "Vijertola" u gradu Vanta ubijen je 12-godišnji dečak, dok su dve povređene devojčice prebačene u bolnicu u teškom stanju.

Napadač je uhvaćen u predgrađu Helsinkija, Siltamakiju, i nije se opirao prilikom hapšenja, naveli su ranije iz policije.