23. januar 2023 13:13

Rusija i Estonija proteruju ambasadore, spuštaju nivo diplomatskih odnosa

Izvor: TANJUG

podeli vest

Rusija i Estonija proteruju ambasadore, spuštaju nivo diplomatskih odnosa

Foto: Shutterstock.com/Dasha Gerasimova, ilustracija

MOSKVA, TALIN - Rusija je danas saopštila da spušta nivo diplomatskih odnosa sa Estonijom, članicom NATO, koju optužuje za potpunu rusofobiju, a Talin je odgovorio porukom ambasadoru Rusije u Estoniji da mora da napusti tu zemlju.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova je navelo da je ambasadoru Estonije saopštilo da mora da ode iz zemlje narednog meseca, a obe države će predstavljati privremeni otpravnici poslova umesto ambasadora, preneo je Rojters.

Estonija je odgovorila na isti način, poručivši ruskom ambasadoru da mora da ode iz zemlje do 7. februara, rekao je ministar spoljnih poslova Urmas Reinsalu.

"Nastavićemo da podržavamo Ukrajinu u trenutku dok Rusija planira napade velikih razmera, a pozivamo i druge zemlje istomišljenike da povećaju svoju pomoć Ukrajini", naveo je Reinsalu u saopštenju.

Moskva je navela da je današnja odluka doneta zbog postupka estonskih vlasti koje su radikalno smanjile broj osoblja ruske ambasade u Talinu.

Komentarišući snižavanje nivoa odnosa, portparolka ruskog Ministarstva spoljnih odnosa Marija Zaharova je kazala da je estonski režim dobio ono što je zaslužio.

Estonija je poručila Rusiji 11. januara da smanji broj diplomata u svojoj ambasadi u Talinu na osam,što odgovara broju estonskih diplomata u Moskvi.