23. januar 2023 19:55

Borelj: Prihvatanje predloga "velike petorke" od strane Beograda i Prištine jedini je način da se izađe iz krize

Izvor: TANJUG

podeli vest

Borelj: Prihvatanje predloga "velike petorke" od strane Beograda i Prištine jedini je način da se izađe iz krize

Foto: Tanjug video

BRISEL - Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj izjavio je danas u Briselu da je prihvatanje predloga koji su izaslanici "velike petorke" predstavili u Beogradu i Prištini "jedini način za prekidanje ciklusa kriza na terenu".

"Ovom prilikom ističemo da bi postizanje napretka kada je reč o novom predlogu donelo značajne boljitke za obe strane. Smatram da je to jedini način da se prekine sa ciklusom kriza kojima smo svedoci u poslednje vreme i da će to značajno umanjiti rizike od novih tenzija i eskalacija. Očekujemo ozbiljnu posvećenost i spremnost da se u ovaj proces konstruktivno uključe obe strane kako bi ovaj predlog mogao da napreduje", poručio je Borelj novinarima posle sednice Saveta ministara spoljnih poslova EU.

 

On je dodao da je obavestio ministre spoljnih poslova zemalja Evropske unije o rezultatima razgovora koje su izaslnici EU, Pariza, Berlina, Rima i Vašingtona vodili sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem.

Borelj je rekao da je na njegov zahtev specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak, zajedno sa specijalnim predstavnikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom i političkim savetnicima Francuske, Nemačke i Italije putovali na KiM i u Srbiju da podrže razgovore oko predloga za normalizaciju odnosa.

Današnjem ministarskom sastanku je prisustvovao i Lajčak koji se sreo sa šefovima diplomatija Slovenije, Slovačke i Španije Tanjom Fajon, Rastislavom Kačerom i Hoze Manuel Albaresom.

Na svom Tviter nalogu, posle susreta sa Fajon, Lajčak je napisao da su jedan drugog izvestili o njihovim putovanjima na Zapadnom Balkanu i da su se složili „da je ključno da region ostane visoko na EU agendi“.

Posle susreta sa slovačkim ministrom Lajčak je, takođe na Tviteru, napisao da ga je „obavestio o nedavnoj poseti i naporima EU za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

''Cenim snažnu podršku Slovačke za EU budućnost regiona“, napisao je Lajčak. Lajčak je zahvalio i šefu španske diplomatije na „snažnoj podršci Španije“ i dodao da je potreban brz napredak u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine ''u ovom kritičnom trenutku''.