25. januar 2023 13:55

Majk Pompeo: SAD sprečila nuklearni rat između Indije i Pakistana 2019.

Izvor: TANJUG

podeli vest

Majk Pompeo: SAD sprečila nuklearni rat između Indije i Pakistana 2019.

Foto: Shutterstock.com/lev radin, arhiva

VAŠTINGTON - Bivši državni sekretar SAD Majk Pompeo tvrdi da su SAD sprečile nuklearni rat između Indije i Pakistana 2019. godine, objavio je danas Tajms.

U nedavno objavljenim memoarima Pompeo je napisao da su se pre četiri godine Indija i Pakistan približili samom početku nuklearnog sukoba, nakon što je Indija pokrenula vazdušne napade na militante na pakistanskoj teritoriji u znak odmazde za napad u kojem je ubijeno 40 indijskih vojnika u Kašmiru.

Pompeo se za vreme te krize nalazio u Hanoju u Vijetnamu, na sastanku tadašnjeg predsednika SAD Donalda Trampa i lidera Severne Koreje Kim Džong-una.

''Nikad neću zaboraviti kada me je u toku noći probudio telefonski poziv mog indijskog kolege da me obavesti da se Pakistan sprema nuklearni napad'', napisao je Pompeo i dodao da ''svet ne zna koliko je indijsko-pakistansko neprijateljstvo bilo blizu eskalacije 2019''.

Naveo je da je odmah nakon toga razgovarao sa tadašnjim vojnim zapovednikom pakistanskih snaga generalom Kamarom Džavedom Badžvom, za kojeg je napisao da je ''stvarni vođa Pakistana'', i zamolio ga da ne čini ništa i da ''nekoliko minuta'' da SAD pokušaju da reše stvar.

''Trebalo nam je nekoliko sati i izuzetno dobar rad naših timova na terenu u Nju Delhiju i Islamabadu da ubedimo obe strane da se ona druga ne priprema za nuklearni rat. Nijedna druga nacija nije mogla da uradi ono što smo mi uradili te noći da izbegne užasan ishod'', naveo je Pompeo.

U svojim memoarima, on navodi kako ga je kineski predsednik Si Điping ''mrzeo'', i da mu je Tramp rekao da ''zaćuti na neko vreme'', nakon što je Pompeo optužio Kinu za pandemiju virusa kovid19.

''Nisam bio srećan što je predsednik tvitovao da KPK radi dobar posao u vezi sa virusom i pohvalio Sija. Ali razumeo sam okolnosti - bila nam je potrebna zdravstvena oprema i zavisili smo od milosti KPK zbog toga. Radio sam za predsednika'', naveo je bivši državni sekretar.

U jednom drugom poglavlju memoara, Pompeo opisuje susret sa Kim Džong-unom u Pjongjangu 2018, kada mu je severnokorejski predsednik navodno rekao da zna kako Pompeo pokušava da ga ubije.

''Odgovorio sam mu šalom, rekao sam ''Gospodine predsedavajući, ja i dalje pokušavam da vas ubijem'', i pozvao ga na najlepšu plažu u Majamiju da popušimo najbolje kubanske cigare'', rekao je Pompeo, na šta mu je Kim odgovorio da već ima ''odlične odnose sa porodicom Kastro''.

Pompeo piše i kako je Tramp tom prilikom upitao Kima da li zna ko je Elton Džon, dok je pokušavao da mu objasni zašto ga je nazvao ''mali raketni čovek'', što je referenca na Džonovu pesmu ''Raketni čovek'', odnosno ''Rocket man''.