27. januar 2023 09:00

Ukrajina: Eksplozije blizu nuklearne elektrane Zaporožje, Rusija odbacuje izveštaj IAEA

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ukrajina: Eksplozije blizu nuklearne elektrane Zaporožje, Rusija odbacuje izveštaj IAEA

Foto: shutterstock.com/Susan B Sheldon, ilustracija

KIJEV - Predsednik Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi izjavio je da su se blizu nuklearne elektrane Zaporožje čule eksplozije i ponovo pozvao na stvaranje bezbednosne zone oko te nuklearne elektrane.

Savetnik šefa Rosatoma Renat Karča odbacio je, međutim, Grosijeve komentare kao neosnovane, prenosi Rojters.

Grosi, koji je posetio Ukrajinu prošle nedelje, saopštio je da posmatrači IAEA redovno beleže eksplozije blizu nuklearne elektrane.

On je u četvrtak naveo da je zabeleženo osam detonacija i da su prozori na zgradi nuklearne elektrane vibrirali.

U saopštenju, Grosi je rekao da je u Briselu diskutovao o predloženoj bezbednosnoj zoni oko nuklearne elektrane sa predstavnicima Evropske unije i da želi da o istoj temi ponovo razgovara sa Moskvom.

Savetnik šefa Rosatoma Renat Karča je odbacio Grosijeve komentare kao neosnovane i nazvao ih "provokacijom."

Karča je dodao da takva informacija mora da bude proverena pre nego što je puštena u javnost, jer može da bude zasnovana na glasinama, prenosi TASS.

"S jedne strane, hoće da pokažu da rade nešto korisno. Sa druge, opet unose sumnju u zapadno javno mnjenje, sugerišući da Rusija ne može da se izbori sa održavanjem nuklearne bezbednosti," izjavio je Karča.

Rusija je zauzela nuklearnu elektranu Zaporožje početkom marta prošle godine, a od tada se Moskva i Kijev uzajamno optužuju za napade u opasnoj blizini nuklearne elektrane.