1. februar 2023 11:31

Papa Franja pozvao na prekid neprijateljstava u Kongu tokom mise u Kinšasi

Izvor: TANJUG

podeli vest

Papa Franja pozvao na prekid neprijateljstava u Kongu tokom mise u Kinšasi

Foto: AP Photo/Gregorio Borgia/Gregorio Borgia

KINŠASA - Papa Franja pozvao je danas građane Demokratske Republike Kongo (DRK) da jedni drugima oproste i pozvao sve hrišćane, koji učestvuju u borbama u toj zemlji, da odlože oružje i prekinu višedecenijski sukob, u kome je nastradalo više miliona ljudi.

"Narod Konga pati od rana koje bole i zaražen je mržnjom i nasiljem, dok lek pravde i melem nade nikada ne stiže do njih", rekao je Papa na misi pod otvorenim nebom, koja je u Kinšasi okupila više od milion ljudi.

 

Pozvao je okupljene da "duboko u srcu" nađu oproštaj za sva počinjena nedela, kako bi prekinuli niz "ogorčenosti i neprijateljstava".

Građani Kongo su papi priredili jednu od najsrdačnijih dobrodošlica tokom njegovih inostranih putovanja, od kako je preuzeo dužnost marta 2013. godine, prenosi Rojters.

Papa koji je posetio Kongo pre Franje bio je Jovan Pavle II 1985. godine, kada se ta zemlja zvala Zair.

Rimokatolici čine oko polovine stanovništva Konga od 90 miliona ljudi, a Crkva igra ključnu ulogu organizovanju i vođenju obrazovnih i zdravstvenih ustanova.

Kongo poseduje veliko rudno bogatstvo koje glavni razlog konstantnih sukoba između militantnih grupa i vladinih snaga.

Procenjuje se da je 5,7 miliona ljudi interno raseljeno u Kongu, a 26 miliona se suočava sa glađu i siromaštvom, pokazuju istraživanja Ujedinjenih nacija.