4. februar 2023 20:59

SAD: Oboren navodni špijunski balon iznad Atlantskog okeana

Izvor: TANJUG

podeli vest

SAD: Oboren navodni špijunski balon iznad Atlantskog okeana

Foto: Brian Branch via AP/Brian Branch

VAŠINGTON - Američka vojska oborila je navodni kineski špijunski balon iznad Atlantskog okena, prenosi CNN pozivajući se na američkog zvaničnika.

Američka Savezna uprava za avijaciju (FAA) saopštila je ranije danas da je privremeno zabranila civilne letove u krugu od 260 kvadratnih kilometara iznad Atlantskog okeana i oko obale Južne Karoline u cilju “nacionalne bezbednosti”, potencijalno pripremivši situaciju za obaranje navodnog kineskog špijunskog balona.

U dokumentu objavljenom na svom sajtu FAA je upozorila da bi vojska mogla da upotrebi smrtonosnu silu ako avioni prekrše zabranu i ne ispoštuju naređenja američkih vazduhoplovnih vlasti.

Američki predsednik Džozef Bajden rekao je danas da će se Vašington „pobrinuti ” za navodni kineski špijunski balon koji je primećen kako leti preko SAD.

Pentagon je u četvrtak saopštio da je američka vojska otkrila kineski balon za nadzor na velikoj visini iznad kontinentalnog dela SAD.

Balon je u petak viđen iznad Kanzas Sitija u Misuriju, a jutros je primećen iznad Severne Karoline, prema meteorološkoj agenciji ” AccuWeather” prenosi Rojters.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova saopštio je u petak da je balon civilni i da se koristi u meteorološke i druge naučne svrhe, kao i da je neplanirano skrenuo sa predviđenog kursa.