6. februar 2023 19:43

Gutereš pesimista oko Ukrajine, Kadirov preti "denacifikacijom" Poljske

Izvor: TANJUG

podeli vest

Gutereš pesimista oko Ukrajine, Kadirov preti "denacifikacijom" Poljske

Foto: AP Photo/Markus Schreiber/Markus Schreiber

KIJEV/MOSKVA - Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš izjavio je danas da su šanse za mirovno rešenje konflikta u Ukrajini sve manje, dok raste opasnost od eskalacije.

"Šanse za mir se smanjuju. Šanse za dalju eskalaciju i krvoproliće rastu. Plašim se da svet ne ušeta u veći rat, ali ne nesvesno. Svet to radi širom otvorenih očiju. Svetu je potreban mir u skladu sa Poveljom UN i međunarodnim zakonom", rekao je Gutereš na generalnoj sednici UN, preneo je TASS.

Čečenski lider Ramzan Kadirov zapitao se šta bi se desilo kada bi, "nakon uspešnog završetka ruske specijalne operacije u Ukrajini", počeo proces "denacifikacije i demilitarizacije Poljske".

"U sklopu podrške Ukrajini, Varšava je iscrpela sopstvene vojne resurse, a sada je zbunjena: šta ako, nakon uspešnog završetka specijalne operacije, Rusija počne da denacifikuje demilitarizaciju naredne zemlje? Posle Ukrajine, na tapetu je Poljska! Neću da krijem da imam takvu nameru, a više puta sam isticao da se borba protiv satanizma treba nastaviti širom Evrope i pre svega na teritoriji Poljske. Mislim da su to Poljaci shvatili", naveo je Kadirov na Telegramu, prenosi RIA.

Guverner Donjecka Pavlo Kirilenko rekao je danas da se pooštravaju borbe za Donjeck, tvrdeći da ruska vojska "istrebljuje ukrajinske gradove i sela".

Takođe, dodaje se da Rusi dovode nove jedinice na istok Donbasa uoči, kako se tvri, očekivane ofanzive narednih nedelja, navode ukrajinski zvaničnici.

Guverner Luganska Serhij Hajdaj rekao je da se granatiranje umirilo jer "Rusi čuvanu municiju za veliku ofanzivu".

Guverner Belogrodske oblasti u Rusiji Vjačeslav Gladkov izjacio je da je tokom granatiranja sa ukrajinske strane poginula žena, stanovnik te oblasti.

"U Valujskom gradskom okrugu ubijena je žena. Izražavam najiskrenije saučešće svim rođacima, rođacima i prijateljima", rekao je čelnik tog regiona, prenosi RIA Novosti.

Ruski patrijarh Kiril navodno je radio za obaveštajnu službu SSSR dok je živeo u Švajcarskoj sedamdesetih godina prošlog veka, objavile su švajcarske novine "Zontangs cajtung" i "Matin Dimaš".

Novine se pozivaju na dokument švajcarske policije u kojima se potvrđuje da je "Monsinjor Kiril", kako se naziva u dokumentu, radio za KGB.

Novine tvrde da su dobile pristup švajcarskim državnim arhivama.

Kako navodi "Gardijan", Kiril je živeo u Ženevi sedamdesetih, gde je predstavljao rusku pravoslavnu crkvu u Svetskom savetu crkava.