7. februar 2023 20:46

Kijev tvrdi da je naneo najveće gubitke Rusima u danu, nada se avionima F16

Izvor: TANJUG

podeli vest

Kijev tvrdi da je naneo najveće gubitke Rusima u danu, nada se avionima F16

Foto: Shutterstock.com/hyotographics, ilustracija

KIJEV/MOSKVA - Ukrajinska vojska tvrdi da su prethodna 24 sata bila najsmrtonosnija za rusku vojsku, jer je navodno likvidirala 1.030 ruskih vojnika, pa je ukupan broj ruskih vojnih gubitaka u ljudstvu od poččetka rata, prema ukrajinskoj računici, 133.190.

Ova brojka, koja se ne može nezavisno potvrditi, predstavlja najveći dnevni gubitak ruske vojske od početka rata, navodi "Gardijan".

RUSIJA je takođe saopštila da je eliminisala veliki broj ukrajinskih trupa prethodnih nedelja, tvrdeći da je likvidirala 6.500 ukrajinskih vojnika u januaru.

Brojke o neprijateljskim žrtvama su uglavnom nepouzdane, navodi Rojters, dodajući da je Ukrajina ponudila malo detalja o poslednjim bitkama.

BERLIN je odobrio isporuku 178 tenkova tipa "leopard 1" Ukrajini, a o tome su izvestili "Špigel" i Rojters, što je znatno veća brojka nego što je prethodno najavljena.

Neimenovani izvor je rekao britanskoj novinskoj agenciji da je isporuka 178 "leoparda 1" odobrena.

Ova vest dolazi nakon što je nemački ministar odbrane Boris Pistorijus iznenada posetio Kijev.

HOLANDIJA, DANSKA i NEMAČKA su, takođe, navele da planiraju da kupe najmanje 100 tenkova tipa "leopard 1" i isporuče ih Kijevu, preneo je AP.

PREDSEDNIK UKRAJINE Volodimir Zelneski rekao je da će kadrovske promene na granici i liniji fronda pojačati ukrajinske vojne napore, nakon nesigurnosti nastale posle najava o promeni ministra odbrane Oleksija Reznikova.

VOJNI ANALITIČAR i savetnik vršioca dužnosti lidera samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Jan Gagin rekao je danas za TASS da su ukrajinske snage ubile grupu plaćenika, koji su poljske nacionalnosti.

"Prema našim podacima, ukrajinske jedinice ubile su grupu stranih plaćenika, pretpostavlja se da su Poljaci. Sukobi između poljskih i ukrajinskij jedinica su sve češći prethodnih nedelja", rekao je Gagin.

OLEKSIJ DANILOV, vodeći ukrajinski bezbednosni zvaničnik, rekao je da je siguran da će njegova zemlja vremenom dobiti američke borbene avione F16.

"To je samo pitanje vremena pre nego što Kijev dobije F16", rekao je Danilov za Si-En-En.

On je, takođe, nagovestio da bi Ukrajina mogla da bude sposobna da napadne Rusiju na njenoj teritoriji, van okupiranog dela Ukrajine.