15. februar 2023 14:10

Jens Stoltenberg: Zemlje članice NATO više da troše za odbranu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Jens Stoltenberg: Zemlje članice NATO više da troše za odbranu

Foto: AP Photo/Olivier Matthys

BRISEL - Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je danas da još nisu doneti zaključci o novom dogovoru za troškove odbrane, ali je dodao da zemlje članice Alijanse moraju više da ulažu u tu oblast.

''Očigledno je da treba da trošimo više'', rekao je on nakon sastanka sa ministrima odbrane zemalja članica NATO-a u Briselu, prenosi Rojters.

On je dodao da zemlje članice treba da se obavežu da će potrošiti najmanje dva odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) na odbranu, i da nove obaveze Alijanse prema Ukrajini uključuju teško naoružanje i vojnu obuku.

Osnažiti kritičnu podmorsku infrastrukturu

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je danas nakon sastanka sa ministrima odbrane zemalja članica da će Alijansa koordinisati poboljšanja zaštite na kritičnoj podmorskoj infrastrukturi.

Kako navodi Rojters, Stoltenberg se u obrazloženju te odluke pozvao na sabotažu gasovoda Severni tok iz septembra prošle godine.

''To nas je sve podsetilo na ranjivosti sa kojima se suočavamo. Ministri su zadužili vojne vlasti NATO-a da daju savete o tome šta je potrebno dalje uraditi, uključujući bolju koordinaciju i saradnju sa privatnim sektorom'', rekao je.